Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Philips koopt Delftse oplossing tegen slaapapneu

Beeld © Philips

Bijna tien jaar geleden startte Eline Vrijland-van Beest haar bedrijf Nightbalance. Ze ontwikkelde een apparaatje dat mensen met slaapapneu aan een betere nachtrust helpt. Het bedrijf is nu voor een onbekend bedrag overgenomen door Philips.

Alle medewerkers van Nightbalance en Vrijland-Van Beest zelf blijven voorlopig werken voor het bedrijf, Nightbalance gaat de komende tijd door als dochterbedrijf van Philips. "We gaan wel kijken hoe we het bedrijf naadloos kunnen integreren in onze afdeling voor slaaptherapie", zegt Philips-woordvoerder Steve Klink.

Volgens Klink koopt Philips het bedrijf als aanvulling op het huidige aanbod. De overname is zo klein dat het bedrijf het overnamebedrag niet wil noemen. "Het is een mooie overname, maar niet van dezelfde orde als bijvoorbeeld Volcano." Dat bedrijf werd in 2014 gekocht voor 1,2 miljard dollar.

Half miljoen Nederlanders hebben apneu

Er lijden alleen al in Nederland zo'n half miljoen mensen aan slaapapneu: een verstoorde ademhaling tijdens de slaap. Het speelt vooral bij mensen die op hun rug slapen: al snurkend valt bij hun de tong naar achter en blokkeert de luchtwegen. Dan stopt de persoon kort met ademen voordat hij of zij (soms onbewust) wakker wordt. En dat minimaal vijf keer per uur.

Dat levert behoorlijke gezondheidsrisico's op: zo stijgt de kans op een hartstilstand met 30 procent. Meer dan 20 procent van de patiënten voelt zich door de slaapproblemen niet fit. Extreme vermoeidheid en een burn-out liggen op de loer.

Sensoren houden slaappositie in de gaten

De oplossing van Nightbalance, de zogenoemde sleep position trainer, is een klein apparaat dat je thuis kunt gebruiken. Het wordt door de patiënt gedragen met een elastieken band om de middel. Vervolgens houden sensoren in de gaten wat de slaappositie is: zodra iemand op zijn rug draait volgt een trilling. Dat zorgt ervoor dat mensen op hun zij blijven liggen zonder dat ze daar wakker van worden.

Vrijland-van Beest ontwikkelde de oplossing in 2009 tijdens haar studie industrieel ontwerpen in Delft. Haar vader, een arts, wees haar op het probleem van slaapapneu. Na jaren van ontwikkeling en onderzoek kon in 2012 de eerste grote testgroep het apparaat proberen. Niet lang daarna werden de eerste stappen gezet om de SPT in de markt te zetten.

Zie ook: 12,5 miljoen voor Nederlandse slaapstartup NightBalance

Geen makkelijke weg

Dat was geen makkelijke weg. "Het is niet een kwestie van een product maken en dat naar de markt brengen zoals bij veel andere producten", zei de ondernemer eerder tegen RTL Z. Bij medische technologie moeten nog een hoop andere hordes genomen worden.

"Het is een ingewikkeld proces", weet ook Klink. "Elk land heeft bijvoorbeeld weer eigen verzekerprocedures. Het is enorm veel werk om zo'n vinding internationaal te verkopen." Volgens de woordvoerder heeft Philips de juiste slagkracht om dat te doen. "We hebben ook al verkoopkanalen in veel verschillende landen."

Dat was ook een van de redenen om de voormalig winnaar van de Philips Innovation Award te kopen. Philips-ceo Frans van Houten zei eerder dat zijn bedrijf wil groeien mede dankzij overnames. De interesse in jonge medische bedrijven is daarom groot.