Geld en Werk

Ahold Delhaize verlengt omstreden beschermingsconstructie

09 mei 2018 09:14 Aangepast: 07 november 2018 08:30
Beeld © ANP

Supermarktgigant Ahold Delhaize verlengt zijn beschermingsconstructie om zo ongewenste investeerders buiten de deur te houden of een opsplitsing van het supermarktconcern te voorkomen. Dat maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van cijfers over het eerste kwartaal.

In december wordt de constructie verlengd voor een periode van vijftien jaar. De Stichting Continuïteit Ahold Delhaize kan preferente aandelen van het supermarktconcern verkrijgen, waardoor het belang en de invloed van een eventuele koper van het bedrijf worden verwaterd.

Lees ook: Veel meer winst voor Ahold Delhaize, zwakke dollar is een domper

Niet alle aandeelhouders zijn enthousiast over de maatregel. De afgelopen maanden drong de Franse activistische aandeelhouder CIAM aan op een stemming over de verlenging van de beschermingsconstructie. CIAM wil de constructie schrappen, en dreigt naar de rechter te stappen om een stemming af te dwingen.

'Geen toestemming nodig'

Volgens Ahold Delhaize is voor de verlenging geen toestemming van de aandeelhouders nodig. Het zou genoeg zijn dat Ahold en de Stichting het er over eens zijn.

Wel benadrukt het supermarktconcern vandaag in een verklaring dat het door druk van aandeelhouders wat water bij de wijn heeft gedaan. Als de beschermingsconstructie wordt gebruikt, zal Ahold Delhaize dat binnen een half jaar later bespreken met aandeelhouders. Uiterlijk een jaar later kunnen aandeelhouders stemmen over het intrekken van de preferente aandelen. De Stichting zal daarbij niet stemmen.

Ahold Delhaize zegt 'te geloven dat deze beloftes de transparantie, voorspelbaarheid en interactie met aandeelhouders zullen vergroten', als de beschermingsconstructie wordt gebruikt.

Naar de rechter

Beurscommentator Durk Veenstra is echter niet onder de indruk. "De aandeelhouders hebben niets te zeggen. Ik ben benieuwd wat de VEB en CIAM hiervan vinden. Ik denk dat Ahold Delhaize dit jaar nog wel naar de rechter zal moeten."

Errol Keyner van de VEB benadrukt niet in alle gevallen tegen een tijdelijk slot op de deur te zijn. "Maar deze handreikingen, zoals het stemmen over het intrekken van de prefs na een jaar, lijken niet zoveel toe te voegen. Een jaar na een overnamepoging is het momentum vaak al weg." Of de VEB een gang naar de rechter overweegt, kan hij nog niet zeggen. 

CIAM laat weten zich te beraden op de vandaag aangekondigde verlenging. "Als de tijd daar is, zullen wij de markt van de uitkomst daarvan op de hoogte stellen."

Eumedion positief

Eumedion, het platform van grote beleggers als pensioenfondsen, is wel 'overwegend positief' over de handreikingen die Ahold Delhaize doet. "We hadden liever gehad dat bestuur elke vijf jaar, in plaats van vijftien jaar, kritisch evalueert of beschermingsstichting nog noodzakelijk is. Maar het is heel goed dat Ahold heeft toegezegd om binnen zes maanden na optieuitoefening een informatieve vergadering te houden, om verantwoording af te leggen", aldus Eumedion-directeur Rients Abma.

Ook is hij positief over de "harde commitment" om binnen 12 maanden de aandeelhoudersvergadering te laten beslissen om prefs in te trekken. "Zo'n harde commitment hebben andere AEX-ondernemingen die over beschermingsstichting beschikken niet afgegeven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van