Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Onderzoek: kinderopvang duurder door personeelstekort

Steeds meer ouders maken gebruiken van de kinderopvang. Beeld © ANP

Het personeelstekort in de kinderopvang zal de komende jaren verder toenemen. En dat betekent dat ouders meer moeten gaan betalen. De vrees is dat zij hierdoor hun kinderen thuis zullen houden.

Nu al is er een tekort aan opvoedkundigen en door een nieuwe wet wordt dat gebrek aan personeel alleen maar groter, waarschuwen onderzoekers in een rapport van ABN Amro. De bank baseert die conclusies onder andere op onderzoek van Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) en het Waarborgfonds Kinderopvang. 

Minder baby's tegelijkertijd

Op 1 januari 2018 ging namelijk de nieuwe Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in. Onderdeel van die wet is dat een medewerker vanaf 2019 minder baby’s tegelijkertijd mag opvangen: nu zijn het er vier, dat worden er maximaal drie. Mede daardoor is meer personeel nodig en stijgen de kosten.

Zie ook: Kinderopvang weer in trek door opbloeiende economie

Volgens ABN Amro zijn er minstens 2500 extra opvoedkundigen nodig. De werving moet nog beginnen en de onderzoekers voorzien problemen. Er zijn namelijk nu al zo’n 450 openstaande vacatures per maand in de branche, een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Ouders zullen kinderen thuishouden 

De branche moet dus investeren in extra personeel en de onderzoekers verwachten dat ouders daardoor meer moeten betalen. Zij betwijfelen of een verhoging van de kinderopvangtoeslag met 4,6 procent de kosten dekt. Volgens ABN Amro vreest dat vooral jonge ouders met lage of middeninkomens hun kinderen thuis zullen houden.

Een slechte zaak, schrijven de onderzoekers. Kinderopvang is niet alleen een stimulans voor jonge moeders om te gaan werken, het levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen.

Opvang is populair

Tot op heden maken steeds meer ouders gebruik van kinderopvang. Dat komt volgens de onderzoekers door de aangetrokken economie en de verruimde inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag. Ondertussen zijn de gemiddelde kosten van de crèche tussen 2011 en 2016 gedaald.

De extra kosten voor kinderopvang verschillen sterk per organisatie, blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureau SEO. Bijna een kwart van de organisaties verwacht een kostenstijging van 10 procent of meer. Volgens SEO zullen de kosten gemiddeld 4,6 procent omhoog gaan.

Tegelijkertijd geeft 35 procent van de kleine organisaties en 14 procent van de grote organisaties aan geen kostenstijging te verwachten. 

Boink staat niet achter de conclusies

Na publicatie van dit artikel laat Boink-directeur Gjalt Jellesma weten dat hij niet achter de conclusies van ABN staat. Volgens hem is het te kort door de bocht om op basis van de geleverde data te concluderen dat een dreigend personeelstekort ervoor gaat zorgen dat de kinderopvang duurder wordt. ABN-econoom Eric Zwaart zegt in een reactie hierop dat hij achter zijn onderzoek staat.