Geld en Werk

Vierdaagse werkweek is uitstekend voor mens én milieu

01 september 2016 13:51 Aangepast: 30 juli 2017 12:30
Beeld © Thinkstock

Heerlijk hè, af en toe een weekend van drie dagen. Maar wat nu als we dat steeds zouden hebben? Dat blijkt niet alleen fijn voor ons, maar ook voor het milieu.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de lengte van onze werkdagen en -weken. PvdA pleitte vorig jaar al voor een vierdaagse werkweek (om gezinnen te ontlasten), in Zweden zijn 6-urige werkdagen al normaal (voor een betere privé-werkbalans), en techbedrijf Amazon experimenteert met 30-urige werkweken (voor minder werkdruk).

Voor veel mensen is een extra dagje weekend een groot genot, omdat ze meer tijd hebben voor familie en vrienden, of om uit te puffen van hun werk. Maar misschien wel net zo belangrijk is dat een kortere werkweek ook een prima middel is om de druk op het milieu terug te dringen, schrijven economen David Rosnick en Mark Weisbrot in een rapport waarover Business Insider schrijft.

Minder CO2-uitstoot

Ze berekenden dat Amerikanen, als ze minder lang zouden werken, hun energieverbruik en dus hun CO2-uitstoot met 20 procent kunnen verlagen. 

Hoe zit dat dan? Als iedereen vier dagen op en neer reist naar het werk, in plaats van vijf dagen, dan rijden er minder auto’s en op kantoren en in fabrieken hoeven minder lampen te branden. Dat past prima in de noodzaak om onze CO2-uitstoot flink te verlagen.

Onbereikbaar

Er is zelfs al eens een proef mee gedaan, in de Amerikaanse staat Utah. Ambtenaren werkten maandag tot en met donderdag langer door, zodat ze op vrijdag konden thuis blijven. Dat bespaarde Utah in de eerste tien maanden 1,8 miljoen dollar. Er werd ook 12.000 ton CO2 bespaard.

De proef duurde vier jaar, maar werd in 2011 stopgezet. Inwoners van Utah klaagden dat de overheid op vrijdag onbereikbaar was. 

Nutteloos werk

Kunnen we het ons wel veroorloven om minder dagen te werken? Antropoloog David Graeber denkt van wel. Hij stelt dat veel werknemers werk doen dat, in ieder geval voor een deel, nutteloos is en dus achterwege gelaten kan worden.

Sommige onderzoekers denken dat werknemers wel op hun werk aanwezig zijn, maar dat er te weinig van hen gebruik wordt gemaakt. Werknemers worden vaak beoordeeld op het aantal uren dat ze aanwezig zijn, waardoor ze ook naar hun werk komen terwijl ze eigenlijk ziek zijn en dus niet zoveel werk verzetten, wijst een rapport van het Britse CIPD uit.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`