Geld en Werk

Reclame schadelijke beleggingsproducten binnenkort verboden

16 september 2016 20:42 Aangepast: 16 september 2016 21:34
Beeld © ANP

Reclames voor schadelijke beleggingsproducten en binaire opties worden binnenkort verboden, zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën naar aanleiding van Kamervragen. Er wordt al een langere tijd gewaarschuwd voor deze praktijken omdat de risico's gigantisch zijn. Veel mensen kunnen uiteindelijk vaak fluiten naar hun centen.

Dijsselbloem wil binnenkort met de Autoriteit Financiële Markten om tafel om te overleggen welke beleggingsproducten onder het reclameverbod zullen vallen. Het is door Europese wetgeving niet mogelijk om de zogenaamde binaire opties en de hefboomwerking van Contracts for Difference (CdF's) te verbieden, alhoewel de toezichthouder dat wel graag zou willen.

In Nederland zijn vooral buitenlandse partijen met dit soort risicovolle beleggingen actief. Zij vragen mensen om te investeren in enorm speculatieve en risicovolle producten, waarmee bijvoorbeeld gegokt wordt op een koersstijging of -daling binnen een paar minuten of uur. In de praktijk verliezen mensen daarmee duizenden euro's. Vorig jaar sprak RTL Nieuws zelfs iemand die voor 30.000 euro het schip in ging.

Reclameverbod ook voor Europese partijen

Het dossier speelt al langer en er zijn eerder maatregelen genomen om de problemen te verhelpen, laat een woordvoerder van het ministerie van Financiële zaken weten op de vraag waarom er nu pas gesproken wordt over een reclameverbod. Zo zijn de bedrijven op hun vingers getikt en is met de Cypriotische toezichthouder gesproken, omdat veel aanbieders daar gevestigd zijn. "Dit zijn stappen in de goede richting maar we zijn er nog niet", zegt hij.

Het reclameverbod gaat ook gelden voor Europese aanbieders die in Nederland adverteren. Daarnaast treedt de AFM samen met andere Europese toezichthouders op om agressieve aanbieders van de Europese markt te weren. De autoriteit is inmiddels gestart met een analyse van de Nederlandse markt voor CfD’s, waarvan de afronding eind dit jaar wordt verwacht. 

Begin 2018 wordt er bovendien nog een drempel opgeworpen voor de aanbieders van schadelijke beleggingsproducten. Door de nieuwe Europese regelgeving (MiFID II) wordt het mogelijk om strengere eisen te stellen aan dit soort producten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van