De Brabantse duurzame bouwer CECBouw heeft na problemen met twee bouwprojecten uitstel van betaling gekregen. Volgens de waarnemer van de bewindvoerder volgt spoedig het faillissement.
CEC staat voor Circulaire Economie Consortium. Het bedrijf uit Eindhoven verzamelt andere bouw- en installatiebedrijven voor projecten waarbij op een duurzame manier wordt gebouwd. Dat betekent dat veel gebruik wordt gemaakt van renovatie van gebouwen, en hergebruik en recycling van materialen.
Renovatie en recyclen
Volgens de website van CEC verzorgde de duurzame bouwer onder meer de renovatie van een ROC-school in Roermond en de renovatie en herontwikkeling van een klooster tot een hotel in Velp.
Vorig jaar raakte CEC echter in de problemen door vertragingen en tegenvallers bij twee van zijn grootste projecten. In Gouda werd het bouwbedrijf aan de kant gezet door de opdrachtgever bij de nieuwbouw van het Driestar College en in Bergen op Zoom ontstonden problemen bij de bouw van het verzamelgebouw Eventum.
Verloren rechtszaak
In het meest recente jaarverslag erkent CEC risico’s te lopen als gevolg van 'discussies met opdrachtgevers aangaande meerwerk'. Directeur Wil Sanders verwachtte dat de uitkomst van een rechtszaak redding zou brengen.
Daarin probeerde CEC af te dwingen dat de opdrachtgever in Gouda ruim één miljoen euro aan facturen betaalde, en het bouwbedrijf de klus liet afmaken. Die eisen werd gisteren echter afgewezen.
Duurzaam bouwen lastig
Met de verlening van uitstel van betaling werd Martijn Versantvoort benoemd tot bewindvoerder. Volgens zijn waarnemer Ben Arends wordt vandaag het faillissement aangevraagd, mede wegens de verloren rechtszaak. "De voorzieningenrechter vond de zaak te complex, en vindt dat CEC maar een bodemprocedure moet aanspannen om geld te eisen van de opdrachtgever. Daarvoor ontbreken echter de centjes."
Volgens Arends speelde het duurzame karakter van het bouwbedrijf een rol in de problemen. "Circulair bouwen klinkt mooi, maar de praktijk blijkt lastig. Als je bijvoorbeeld een oud kozijn wil herstellen en hergebruiken, kost dat vaak méér dan een nieuw kozijn. Dan worden opdrachtgevers toch minder enthousiast."