Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Sligro wil Emté-miljoenen uitkeren aan aandeelhouders

Sligro-ceo Koen Slippens. Beeld © ANP

Groothandel Sligro verwacht de honderden miljoenen die de verkoop van supermarktdochter Emté heeft opgebracht, deels uit te keren aan haar aandeelhouders. Dat zegt ceo Koen Slippens tegen RTL Z.

Sligro verkocht haar kwakkelende supermarktdochter eerder dit jaar voor 410 miljoen euro aan Jumbo en Coop. Tijdens een interview in het kader van het RTL Z Beursspel zegt bestuursvoorzitter Slippens dat de groothandel een deel van de netto-opbrengst waarschijnlijk als superdividend zal uitkeren.

Geld niet nodig voor groei

Sligro heeft forse groeiambities in het buitenland, maar volgens Slippens kan het bedrijf die makkelijk betalen uit de behaalde winsten. Daarvoor heeft Sligro de verkoopopbrengst van Emté dus niet nodig. "Het ligt dus voor de hand om een stuk van die financiële middelen naar onze aandeelhouder te laten toevloeien", aldus Slippens.

De schatting van de netto-opbrengst van 330 miljoen euro door analist Albert Jellema van Pro Beleggen wil Slippens niet bevestigen. "Er gaat nog wat af aan advies- en reorganisatiekosten. Ook zullen de bankiers de boel nog wat straktrekken. Maar er blijft een fors bedrag over."

Percentage staat nog niet vast

Welk percentage Sligro daarvan precies aan de aandeelhouders uitkeert, staat nog niet helemaal vast. Dat hangt onder meer af van mogelijke overnames, die Sligro nog doet. "Ik weet nu nog niet welke overnamekansen er nog op ons pad komen." 

Superdividend

Volgens Slippens kiest Sligro waarschijnlijk voor een uitkering van een superdividend, omdat het percentage aandelen dat vrij verhandelbaar is op de beurs (de free float) van Sligro klein is. Eind vorig jaar was ruim 73 procent van de aandelen in handen van acht grootaandeelhouders, waaronder het beleggingsvehikel van de oprichtersfamilie Slippens.

Als Sligro zou kiezen voor een alternatieve inkoop van eigen aandelen, zou het aantal aandelen dat op de beurs verhandeld wordt, nog verder afnemen. Hoe minder aandelen er vrij worden verhandeld, hoe lastiger er een juiste koers van een beursfonds tot stand kan komen.