Geld en Werk

EU wil 200 miljard extra budget, eist veel hogere bijdrage Nederland

02 mei 2018 13:58 Aangepast: 04 mei 2018 06:51
Eurocommissaris voor begroting Günther Oettinger en premier Mark Rutte. Beeld © ANP

De Europese Commissie wil dat het nieuwe budget voor de EU flink omhoog gaat. Als het aan het bestuur van de EU ligt, wordt de meerjarenbegroting vergroot met bijna 200 miljard euro. Voor Nederland is er slecht nieuws: de kortingen op de afdracht worden geschrapt.

​Dat heeft de Commissie vandaag bekendgemaakt. De EU werkt niet met een begroting voor één jaar, maar met een begroting voor zeven jaar. De volgende moet lopen van 2021 tot en met 2027.

200 miljard extra

In de periode 2014 tot 2020 heeft de Unie in totaal 1087 miljard te besteden (ruim een biljoen euro), gerekend met de prijzen van 2018. Voor de zeven jaar vanaf 2021 wil Brussel voor ruim 1279 miljard euro ophalen bij de lidstaten.

De Europese Commissie zal zeker niet overal de handen op elkaar krijgen voor het begrotingsvoorstel. Nederland voelt er helemaal niets voor om meer te gaan betalen aan Europa. Toch gaan de kortingen op de EU-afdracht voor Nederland en een aantal andere landen op de helling.

700 miljoen vaste korting vervalt

Nederland krijgt nu nog jaarlijks ruim een miljard korting: zo'n 700 miljoen euro vaste korting en Nederland betaalt ook een lagere btw-afdracht (ook dat scheelt nog eens zo'n 400 miljoen). Dat is ooit bedacht om Nederland te compenseren, omdat we een van de grootste nettobetalers zijn. We dragen ongeveer 6,5 miljard meer af dan we terugkrijgen uit Brussel. Over een periode van vijf jaar wordt die korting uitgefaseerd, als de Commissie zijn zin krijgt.

Daarnaast betaalden alle landen ook mee aan de korting die het Verenigd Koninkrijk halverwege de jaren '80 al had bedongen. Ook daar kreeg Nederland een korting op. Uiteraard vervalt ook die na de brexit. Het totaalbedrag aan kortingen dat Nederland straks niet meer krijgt komt dan uit op ongeveer 1,5 miljard.

Minder heffingen zelf houden: nog eens 300 miljoen in de min

Maar ook daar blijft het niet bij voor Nederland. Op dit moment mogen we nog 20 procent houden van de importheffingen op producten die de EU binnenkomen. Dat levert Nederland 600 miljoen euro op per jaar, voornamelijk omdat veel goederen Europa binnenkomen via de haven van Rotterdam. Als het aan de Europese Commissie ligt, mogen we straks nog maar 10 procent houden, dat zou Nederland nog eens 300 miljoen euro kosten.

Alles bij elkaar zouden de misgelopen kortingen (inclusief het deel van de importheffingen dat we zelf mogen houden) uitkomen op een strop van 1,7 tot 1,8 miljard euro voor Nederland.

Eerder al lagen de EU-begrotingsstaar Günther Oettinger en premier Rutte overhoop omdat Rutte niet mee wil betalen aan het begrotingsgat van zo'n 10 miljard euro per jaar dat achterblijft als de Britten uit de Unie stappen. Oettinger stelde voor om de helft te bekostigen door te bezuinigen en de andere helft te laten bijleggen door de lidstaten.

Veel meer geld nodig

Maar uit het vandaag gepresenteerde voorstel blijkt dat er daarnaast nog een hoop geld bij moet. Volgens de berekeningen van de Europese Commissie gaat het budget 1,11 procent bedragen van wat de lidstaten samen verdienen, wat dus neerkomt op ruim 192 miljard extra verdeeld over zeven jaar.

"We hebben natuurlijk weerstand bij lidstaten", zegt Oettinger tegen de ARD. "Er zijn de zogenoemde nettobetalers, die willen het liefst alles bevriezen. En er zijn landen die middenin de ontwikkeling zitten en hun concurrentiepositie willen verbeteren. Nieuwe lidstaten hebben structurele financiering nodig."

Nieuwe prioriteiten

Dat er meer geld nodig is, komt volgens de Eurocommissaris ook omdat er nieuwe prioriteiten gesteld moeten worden. Zo somt Oettinger op: "Er zijn nieuwe taken die zeer belangrijk zijn, en die er vijf jaar geleden nog helemaal niet waren: migratie, integratie, grenscontrole, meer ontwikkelingshulp om de instroom van vluchtelingen in de komende tien jaar te vermijden, of cyberzekerheid."

Nederland een van de weinige dwarsliggers

Volgens Oettinger liggen alleen Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden dwars. De andere landen zouden bereid zijn om meer te gaan betalen. Voordat de nieuwe begroting daadwerkelijk een feit is, moeten ook het Europees Parlement en de lidstaten hun goedkeuring hebben gegeven. De onderhandelingen kunnen jaren duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore