Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vastgoedconstructie zorgondernemer Loek Winter onder de loep

Zorgondernemer Winter bij de overname van delen van ziekenhuis De Sionsberg in 2015. Beeld © ANP

De Ondernemingskamer laat een onderzoek starten naar een vastgoedconstructie bij zorginstelling De Seizoenen van zorgondernemer Loek Winter.

De Seizoenen van zorgondernemer Winter nam in 2012 onderdelen over van de failliete zorginstelling De Zonnehuizen. De onderdelen zijn goed voor een jaaromzet van 42 miljoen euro. Winter bracht het vastgoed van de instelling onder in een aparte vennootschap. Dat bedrijf verhuurt nu gebouwen en terreinen aan de gehandicaptenzorginstelling.

Geld incasseren

De constructie maakt het voor Winter makkelijker om geld te incasseren dat via de zorginstelling naar de vastgoedvennootschap stroomt. Zorginstellingen kunnen geen winst uitkeren; vastgoedvennootschappen wel.

De cliëntenraad van De Seizoenen stapte naar de Ondernemingskamer om bezwaar te maken tegen de constructie. Volgens het orgaan dat opkomt voor de belangen van de cliënten, lekt er op deze manier geld weg van de zorginstelling naar de zakken van Winter.

In een interview met het FD zei Winter in maart de aantijgingen 'onzin' te vinden. Volgens hem zijn de huren die door de vastgoedbedrijven aan de zorginstelling worden berekend marktconform, en is er dus geen geld verdwenen: "Er is geen piek weg."

Onderzoek

Volgens de rechtbank voor het bedrijfsleven zijn er 'geen concrete aanwijzingen' dat er via de vastgoedconstructie publiek geld weglekt. Maar omdat er redenen zijn om te twijfelen of er 'zorgvuldig en onafhankelijk' is gekozen voor de constructie en er mogelijk sprake is van 'een verwevenheid van functies en belangen', vindt de rechtbank dat er een nader onderzoek moet komen.

Directeur Merlijn Trouw van De Seizoenen zegt de uitspraak van de Ondernemingskamer nader te gaan bestuderen. Hij benadrukt dat 'De Seizoenen financieel gezond is, de kwaliteit van de geleverde zorg goed is en de continuïteit van de organisatie niet ter discussie staat.'