Geld en Werk

Shit, belastingaangifte vergeten: wat nu?

02 mei 2018 13:41 Aangepast: 03 mei 2018 11:45
Beeld © ANP

De Belastingdienst kan nog zo veel reclamespotjes uitzenden op de radio. Toch vergeten er ieder jaar zo'n 300.000 mensen voor 1 mei hun belastingaangifte te doen. Niet handig, maar heel erg is het nog niet.

Ik ben te laat met mijn aangifte. Krijg ik nu een boete?

Je hoeft niet bang te zijn dat je meteen een boete krijgt, omdat je een paar dagen later alsnog je aangifte doet. De Belastingdienst gaat eerst herinneringen sturen. Wie daar niet op reageert krijgt een aanmaning in de bus. In die aanmaning staat een termijn waarbinnen je de aangifte moet doen.

Voor wie in Nederland woont geldt een termijn van 14 dagen. Nederlanders in het buitenland hebben een week langer de tijd. Verzuim je opnieuw, dan valt er een forse boete op de mat.

Maar hoe hoog is die boete?

Minimaal 369 euro. Dat is de verzuimboete. Ben je vaker je belastingaangifte vergeten, dan kan deze boete oplopen tot 5278 euro.

De fiscus kijkt ook naar mensen die mogelijk opzettelijk geen of te laat aangifte doen en proberen te frauderen. Wie wordt gepakt krijgt een zogenoemde vergrijpboete. Die is 50 procent van het belastingbedrag dat verzwegen is, als het om inkomstenbelasting gaat. Is dat niet opzettelijk gebeurd, maar is er wel sprake van grove schuld, dan is de boete 25 procent. Deze boetes komen bovenop de belasting die je verschuldigd bent.

Wat als ik vergeten ben mijn bitcoinvermogen op te geven?

Dan moet je dat alsnog zo snel mogelijk doen. Anders kan de fiscus het zien als fraude met vermogensrendementsheffing. Beter bekend als de belasting die je betaalt over spaargeld en beleggingen. Wie dit verzwijgt, en dus fraudeert, wordt nog harder aangepakt.

De boete is 150 procent van de verzwegen belasting. Hierbij kun je ook denken aan vermogen dat op een buitenlandse bankrekening staat. Maar je betaalt dus ook belasting over je cryptomunten. In de onderstaande video legden we dat eerder uit:

Ik ben vrij slordig en ben al vaker mijn aangifte vergeten. Dat had de Belastingdienst toch kunnen weten?

De fiscus weet inderdaad of iemand in herhaling valt, maar gaat notoire vergeetachtigen niet extra vooraf waarschuwen. Wel kan het zo zijn dat, indien er sprake is van een vergrijpboete er wordt gekeken naar verzachtende omstandigheden.

Je kan zelf zeggen waarom je het niet eens ben met een boete. Gaat de fiscus in je verhaal mee, dan kan de boete worden verlaagd of kwijtgescholden.

Ik was de afgelopen maanden op wereldreis en daardoor ben ik mijn aangifte vergeten. Is dat een verzachtende omstandigheid?

Dat is aan de Belastingdienst. Maar als je nu meteen reageert op de herinnering is er niets aan de hand. Woordvoerder Arnoud Boer geeft het advies om bij je volgende lange reis vooraf uitstel aan te vragen.

Dat kan voor 1 maart alleen schriftelijk. Daarna kan het ook digitaal, tot uiterlijk 30 april. Ook kun je iemand anders uitstel voor je laten aanvragen. Je blijft wel zelf verantwoordelijk voor je aangifte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore