Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Coup geslaagd: groot deel personeel akkoord met voorwaarden Jumbo

Een staking bij Jumbo, vorig jaar. Beeld © Archieffoto ANP

Een grote meerderheid van de werknemers van distributiecentra van supermarktketen Jumbo kiest voor nieuwe arbeidsvoorwaarden in de vorm van een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (avr). De medewerkers kregen van hun werkgever de keuze tussen zo'n regeling of de afgelopen cao.

De supermarktketen heeft met succes de vakbonden buitenspel gezet en zonder hen nieuwe afspraken gemaakt over een loonsverhoging van 1,5 procent volgend jaar en 1 procent dit jaar. Voor het personeel dat heeft gekozen voor de avr geldt dit met terugwerkende kracht tot februari, meldt het bedrijf.

Geen cao

Dat zijn er ruim 2100, van de ongeveer 3000 vaste medewerkers die werken in de distributiecentra van het bedrijf uit Veghel. De avr geldt ook voor de 1500 uitzendkrachten, hoewel zij er niet over konden stemmen.

De nieuwe arbeidsvoorwaarden gelden voor vijf jaar, daarna kan die opnieuw verlengd worden. Als de lonen in de levensmiddelenbranche verder stijgen na 2019, dan volgen de salarissen bij Jumbo ook, belooft het bedrijf. De avr volgt de loonlijn van de cao voor de levensmiddelenbranche.

Hoogoplopend conflict

De avr is door Jumbo gebruikt om een hoogoplopend conflict met de vakbonden te beëindigen. De supermarktketen van de familie Van Eerd was vorig jaar in een felle strijd met de vakbonden verwikkeld over de cao en probeerde zelfs via de rechter vergeefs stakingen te verbieden

De vakbond eiste een beter aanbod voor een nieuwe cao en toen die onderhandelingen niets opleverden, bood Jumbo de medewerkers de keuze: de avr of de oude cao. Van de 3000 medewerkers die mochten stemmen, deed 72 procent dat. En daarvan stemde 96 procent voor de avr.

'Niet opzij gezet'

Volgens vakbond FNV zijn het vooral werknemers met parttime contracten die de avr hebben getekend. Onderhandelaar Debbie van Leiden gelooft zelfs de aantallen die de supermarkt meldt niet. "Wij krijgen andere signalen binnen van groepen werknemers", vertelt zij. 

De vakbond is volgens haar ook niet 'opzij gezet', maar de werknemers. "Tegen hen is gezegd: wij willen voor een dubbeltje op de eerste rang en veel geld verdienen en jullie betalen de rekening", vat Van Leiden samen. 

Bonden buiten de deur

Vorig jaar zette de supermarktketen de bonden buiten de deur, na meerdere acties en stakingen omdat de bonden een loonsverhoging van 2,5 procent eisten en toezeggingen dat er meer tijdelijke krachten in vaste dienst zouden komen. Samen met de Ondernemingsraad (OR) kwam Jumbo vervolgens met het tegenvoorstel in de vorm van de AVR. 

Behalve de loonsverhoging is ook afgesproken dat mensen die in dienst zijn hogere toeslagen krijgen als ze een extra zaterdag werken. Medewerkers zijn sowieso verplicht een keer in de vier weken op zaterdagen te werken. 

Ruim 800 medewerkers moeten nog kiezen

Er is ook nog een grote groep van ruim 800 medewerkers die de knoop nog niet heeft doorgehakt. Zij kunnen nog wel kiezen, maar het recht op de 1 procent extra met terugwerkende kracht vervalt. Tot zij kiezen, vallen ze nog onder de oude cao, die is verlopen en daarom zijn de lonen bevroren.

Een loonsverhoging zit er voor deze werknemers dan ook niet in, zolang ze niet kiezen voor de avr. "Het staat ze vrij om te kiezen voor de avr, wij gaan ze niets opleggen verder", aldus een woordvoerder.

Bij vakbond FNV adviseert men werknemers die nog niet hebben getekend om dat ook niet te doen. "Dan behoud je in ieder geval de zekerheden die daarin staan", legt Van Leiden uit.  

Jumbo heeft slim gebruik gemaakt van de huidige worsteling van de vakbonden, legde Sanne Boswinkel al eerder uit: 

Dit is een artikel van