Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Loonkloof toegenomen: vrouwen verdienen 2 procent minder

Een demonstratie in Canada voor gelijke lonen voor vrouwen. Beeld © Getty

Nederlandse vrouwen kregen vorig jaar gemiddeld 2 procent minder betaald dan hun mannelijke collega’s met exact dezelfde functie bij hetzelfde bedrijf op dezelfde afdeling. Een jaar eerder was die loonkloof maar 1 procent. Dat is te zien in de Gender Pay Index van adviesbureau Korn Ferry.

Nederland scoort in de ranglijst slechter dan het wereldwijde gemiddelde van een 0,5 procent. Ook landen als Brazilië (1,9 procent), India (0,2 procent) en China (0,3) scoren beter als het aankomt op gelijke salarissen voor mannen en vrouwen met dezelfde functie in hetzelfde bedrijf.

Waardoor de groei van de Nederlandse loonkloof wordt veroorzaakt is aan de hand van de cijfers moeilijk te verklaren, zegt Gerrie Spaansen, woordvoerder van Korn Ferry. 

Vrouwen vaker lagere functie

Al je kijkt naar de hele beroepsbevolking zijn de verschillen uiteraard een stuk groter. Gemiddeld is het salaris van Nederlandse vrouwen 16,9 procent lager dan dat van mannen.

Dat komt vooral doordat vrouwen vaker een lagere functie hebben met een lager salaris. Ook zijn het nog altijd mannen die de dienst uitmaken in de top van het bedrijfsleven. Toch was het verschil twee jaar geleden nog 24,7 procent.

Vrouwen hebben slechtere banen

"Mannen hebben gewoon beterbetaalde banen. Vrouwen zij ondervertegenwoordigd in goedbetalende functies en vakgebieden, zoals IT en finance", zegt Spaansen. Ze zijn dan wel weer oververtegenwoordigd in onder meer de kledingbranche en het toerisme. Mannen hebben daar dan weer vaker de goedbetaalde managementfuncties.

Ook het feit dat vrouwen vaker parttime werken en soms tijdelijk stoppen als ze een kind hebben gekregen, zorgt voor het verschil in salarissen. "Ze lopen daardoor een paar jaar achter en krijgen minder loonstijgingen mee."

Oplossingen

De onderzoekers zien dat vrouwen met een beta-achtergrond een derde meer verdienen dan vrouwen zonder. Toch vinden ze het de taak van bedrijven om de loonkloof te dichten. Carrièretrajecten zijn nog te vaak gericht op competenties waar mannen goed in zijn.

"Vrouwen zijn in het algemeen goed in het creëren van een sterke bedrijfscultuur, en in het helpen ontwikkelen van talent. Ook kunnen ze vaak goed medewerkers betrokken houden en samenwerken", schrijven de onderzoekers.

IJsland

In IJsland is begin dit jaar een wet aangenomen die werkgevers verplicht mannen en vrouwen met dezelfde functie hetzelfde salaris te betalen. "Ongeacht sekse, etniciteit of nationaliteit, voor gelijkwaardige functies moet een even hoog salaris staan", zei een woordvoerder van het IJslandse ministerie van Sociale Zaken en Gelijkheid eerder tegen RTL Z.

Dit is een artikel van