Geld en Werk

Koningsdag op de gracht: groot feest, maar ook chaos en drank

26 april 2018 18:10 Aangepast: 03 mei 2018 23:06
Drukte op de Amsterdamse grachten. Beeld © ANP

Honderdduizenden mensen op de grachten, drank, plezier en bezoekers met diepe zakken: voor bootverhuurders is Koningsdag een lucratief feest. Maar er is ook een keerzijde: "Honderdduizenden provinciaaltjes trekken naar de stad en denken dat alles mag."

Voor de meeste bootverhuurders is Koningsdag vooral een dag van lachende gezichten en volle kassa's. Bij verhuurders als KinBoat en Mokumboat was het gisteren bijvoorbeeld al 'megadruk'. Te druk om te praten.

Beste dag van het jaar

Want hoewel het een druilerige, koele dag wordt, zullen de grachten toch weer massaal vol komen te liggen. Voor Amsterdam Boats is het 'de beste dag van het jaar', vertelt Bastiaan Peters. Dat is niet zo vreemd, want al zijn boten (zeven stuks in het luxere segment) zijn al lang en breed verhuurd.

"We hebben een aantal vaste klanten, die zeggen een paar dagen na Koningsdag al 'leg me maar weer vast voor volgend jaar'", vertelt de ondernemer. De andere boten waren begin maart al volgeboekt.

Zonnige zaterdag is beter

Dat geldt trouwens niet voor alle verhuurders. "Nee", antwoordt Ron van Hemert van Canal Motorboats resoluut op de vraag of Koningsdag een absolute topdag voor zijn bedrijf is. "Een mooie zonnige zaterdag is de mooiste dag."

Niet al zijn vijftien fluisterboten zijn al geboekt voor morgen, volgens Van Hemert komt dat omdat hij op Koningsdag zijn boten alleen met schipper verhuurt (normaal zonder) en met een goede reden.

Schade en schande

"We willen ook de rest van het jaar boten hebben", aldus de ondernemer. Met een schipper aan boord blijken mensen 'zich al voor 80 procent beter te gedragen'. Daarnaast wordt er alleen tussen 10.00 en 14.00 uur gevaren. "Na tweeën is niet alleen de drank in de man, maar ook op de brug." Hij doelt op mensen die zich vanaf de kant misdragen.

Van Hemert is door schade en schande wijs geworden. Zo herinnert hij zich dat iemand vol gas gaf en haaks op een kademuur stuurde. Of twee boten die met opzet recht op elkaar afkoersten. "De echte 'hoogtepunten' van het leven", schertst de ondernemer.

"De schade mag je vervolgens gaan verhalen op klant. Dat is een lijdensweg. Het is jouw verklaring tegen zes passagiers. Hoe groter de domme menigte is, hoe kleiner de kans dat je gelijk krijgt."

Beheerster dan vroeger

Peters ziet dat wat anders, volgens hem is er veel veranderd de afgelopen jaren. Tegenwoordig 'gaat het er beheerster aan toe' dan vroeger, zegt hij. "De laatste jaren is de gemeente actief bezig met gereguleerd toelaten van boten tot de grachten en er is een vaste vaarrichting."

"Gekkenhuis en over boten lopen heeft ook wel zo zijn charme", zegt Peters met een vleugje nostalgie in zijn stem, 'maar voor het behoud van de boot is het minder'. Toch zorgt de drukte bij veel booteigenaren nog wel voor de nodige schade. Veel collega's plannen het jaarlijks onderhoud na Koningsdag weet Peters.

Maar ook zij treffen voorzorgsmaatregelen. Peters selecteert zijn klanten wel, 'nette bedrijven zullen we maar zeggen, dat voorkomt een hoop'. En ook zijn Amsterdam Boats verhuurt niet de hele dag: van 12:00 tot 16:00 voor de luxe boten. De sloepen worden tot 18:00 uur verhuurd.

Miniatuurvoorbeeld

Alleen maar dwazen

Niet onverstandig dus, want hoe later op de dag, hoe baldadiger de mensen worden. "Honderdduizenden provinciaaltjes trekken naar de stad en denken dat alles mag. Ze staan niet alleen te piesen tussen de auto's maar ook te poepen", observeert Van Hemert.

Hij herinnert zich ook een voorval waarbij mensen 'op een motorkap een Amsterdamse seksshow stonden na te spelen'. "Ja", lacht hij, 'het is een rijke schakering aan ervaringen waar ik uit kan putten'.

Hij kijkt dan ook vooral uit naar de mooie zaterdagen die nog gaan komen. "De mensen zijn relaxt en laten de stad aan zich voorbijtrekken en komen gezellig terug, met soms een blowtje en een biertje op. Morgen zijn er alleen maar dwazen in de stad en dan probeer ik me netjes uit te drukken", besluit Van Hemert. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore