Geld en Werk

Warenhuis gerund door mbo-leerlingen: 'Er komt geen docent in'

26 april 2018 16:03 Aangepast: 11 december 2018 16:40
Initatiefnemer Frans Schrijver neemt spullen aan van een klant. Beeld © Boon & Schrijver

In Amersfoort opent in augustus een warenhuis met shop-in-shop concept én tweedehandsspullen. Aan het roer staan mbo-leerlingen. "Voor deze leerlingen dé manier om iets te leren."

Het pand aan de Euroweg, waar ook de Ikea en een bouwmarkt huizen, wordt nu nog verbouwd. In de ruimte van 2200 vierkante meter wordt in ieder geval wel het 'industriële karakter' bewaard. Want het warenhuis waar voornamelijk tweedehandsspullen verkocht zullen worden, moet wel hip worden.

Dat zegt Frans Schrijver van adviesbureau Boon & Schrijver, gespecialiseerd in sociaal ondernemen. Hij staat straks aan het roer van het bedrijf waar dagelijks vijftig leerlingen zullen werken en waarvoor nu een tiental begeleiders wordt gezocht.

'Docenten komen er niet in' 

"Dat blijkt nog wel lastig. Ik zoek mensen die vanuit hun passie kennis kunnen overdragen en met deze jongeren kunnen werken. We zitten volop in de procedure", zegt Schrijver.  Docenten komen er namelijk niet in. "Ik wil echt een sfeer creëeren van werkgever en werknemers."

De leerlingen die het warenhuis Acht+ gaan runnen komen van het Mbo Amersfoort. Het zijn zogeheten entreeleerlingen die uit het speciaal voortgezet onderwijs of praktijkonderwijs komen of soms helemaal geen middelbareschooldiploma hebben. 

Het hele project wordt dan ook gefinancierd met subsidie via het Regionaal Investeringsfonds van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. 

Werkervaring belangrijk

"Juist voor deze leerlingen, die niet goed kunnen leren, is werken en ervaring opdoen in de praktijk belangrijk", zegt Schrijver. Bovendien heeft deze mbo-school al ervaring met vergelijkbare concepten zoals een restaurant, hotel en fitnessschool waar leerlingen werken. 

Zo leren ze het verkoopvak, hoe de logistiek verloopt maar ook etaleren en stylen. Er moet een lunchroom komen maar het pand moet ook beveiligd worden. Kortom, genoeg te doen voor de leerlingen.

Verkopen, opknappen en stylen

Schrijver werkt al jaren in de kringloopbranche. Toen hij in gesprek raakte met iemand van de mbo-opleiding werd hij aan het denken gezet en kwam zo op het idee voor het warenhuis Acht+. De naam staat voor verbetering, van de leerlingen die er zullen werken en van de tweedehands spullen.

Die spullen zullen de leerlingen zelf op gaan halen bij mensen thuis. In een werkplaats in de winkel worden ze zo nodig opgeknapt en weer verkocht.

Shop-in-shop

Schrijver is op zoek naar partijen voor zijn shop-in-shop concept: kleine hoekjes of stands binnen de winkel waar ondernemers van één merk hun producten verkopen. "Denk aan de lokale snijbloemenverkoper of een meubelmaker met tafels." 

Dat ze in de winkel ervaring opdoen en een vak leren, betekent niet dat deze leerlingen helemaal niet meer naar school hoeven. "Uiteindelijk staan ze een derde van hun schooluren hier en zitten ze verder in de klas."

Mochten ze vervolgens uitstromen, zegt hij, 'dan hebben ze in ieder geval een entreediploma en werkervaring'. "En wie weet kunnen ze zelfs wel bij één van de shop-in-shoppartners aan een echte baan komen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore