Geld en Werk

Memo's kraken afschaffing dividendbelasting: 'Slecht idee, burger betaalt'

25 april 2018 06:15 Aangepast: 03 mei 2018 17:03
Mark Rutte na een overleg over de omstreden afschaffing Beeld © ANP

De afschaffing van de dividendbelasting is slecht voor het imago van Nederland en het staat haaks op de bestrijding van belastingontwijking in ons land. Sterker nog: je kunt helemaal niet concluderen dat het goed is voor het vestigings- en investeringsklimaat.

Dat blijkt uit het advies dat door ambtenaren van het ministerie van Financiën is gegeven aan het kabinet in de inmiddels omstreden dividendmemo's die dinsdagavond zijn gepubliceerd door het kabinet. Ondanks dit advies is besloten om de belasting in 2019 te schrappen.

Waar ging het ook alweer om? 

Het dividend is het gedeelte van de winst dat door een bedrijf aan beleggers wordt uitgekeerd. Op die winstuitkering wordt 15 procent belasting geheven. Zonder dividendbelasting zou het volgens het kabinet aantrekkelijker kunnen worden voor buitenlanders om te beleggen in Nederlandse bedrijven. Daarnaast zou het behouden van de belasting negatief werken voor de werkgelegenheid. 

KIJK OOK: Omstreden afschaffing dividendbelasting, dit moet je weten 

Dat waren een paar van de redenen die het kabinet gebruikte om de dividendbelasting af te schaffen. Maar in de ogen van ambtenaren was dat een bijzonder slecht argument. 

Waarschuwing: afschaffen is slecht idee

Zij waarschuwen in memo's - die eerst geheim zouden blijven - ronduit dat het afschaffen van de dividendbelasting een slecht idee is. Een aantal opvallende punten:

 • Allereerst: minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, die tijdens de formatie nog staatssecretaris van Financiën was, heeft een dubieuze rol in het dossier. Hij heeft volgens premier Rutte een 'partijstuk' geschreven op basis van de ambtelijke stukken die nu openbaar zijn. Afgelopen vrijdag was hij bijzonder vaag over die stukken. Hij weigerde duidelijkheid te geven over stukken gerelateerd aan het afschaffen van de dividendbelasting.
Eric Wiebes afgelopen vrijdag voor de camera van RTL Nieuws
 • Verschillende dingen die Wiebes in dat stuk schrijft gaan verder dan wat we kunnen lezen in de rest van de stukken. Wiebes, toen nog staatssecretaris van Financiën, wijst er in zijn VVD-stuk op dat multinationals Nederland links laten liggen vanwege de belastingdruk.
 • Bovendien noemt hij een aantal grote bedrijven die gezegd zouden hebben mogelijk weg te willen vanwege de belasting. Welke bedrijven dat zijn wordt niet duidelijk: de namen van deze bedrijven zijn weggelakt in de nu openbaar gemaakte stukken.

Schril contrast

Dat laatste staat in nogal contrast met de kern van een eerder ambtelijk memo. Daarin staat juist dat het afschaffen van de dividendbelasting voor het vestigingsklimaat 'geen grote rol' speelt. "Er is ook geen directe koppeling met investeringsbeslissingen van bedrijven", schrijft de directeur Directe Belastingen aan staatssecretaris Wiebes in april vorig jaar.

Ook wordt de vraag opgeworpen of het afschaffen van de dividendbelasting niet een geval is van schieten met een kanon op een mug. "Afschaffing van de dividendbelasting is echter een grote generieke maatregel voor specifieke problemen", schrijven de ambtenaren aan Wiebes. Uit de stukken blijkt keer op keer dat die specifieke problemen vooral Shell en Unilever zijn. Die twee bedrijven hebben het meest te lijden onder de belasting en moesten worden overgehaald om in Nederland te blijven.

Over de rest van de stukken:

 • De afschaffing van die dividendbelasting kost zoals Rutte ook al zei 1,4 miljard euro per jaar aan belastinginkomsten.
 • De dividendbelasting wordt betaald aan Nederland door buitenlanders, niet door Nederlanders. Dat is misschien voordelig voor buitenlandse beleggers, maar het afschaffen ervan betekent dus dat wij meer belasting moeten gaan betalen om dat voordeeltje te betalen.
 • Het afschaffen brengt volgens de ambtenaren een extra risico met zich mee: Nederland zou nog meer als een belastingparadijs worden gezien door het buitenland.
 • In aanvulling daarop: we worden inderdaad waarschijnlijk nog meer een doorsluisland; een land dat gebruikt wordt om geld doorheen te sluizen om zo belasting te ontwijken.
 • Buitenlanders die dividendbelasting aan Nederland moeten betalen, kunnen dat geld vaak weer terugvragen bij hun eigen belastingdienst. Als wij niet meer zouden heffen, spekken we in feite de staatskassen van andere landen.
 • Het Centraal Planbureau kan niet onderbouwen dat het afschaffen van de dividendbelasting Nederland economisch gezien vooruit helpt. Daarvoor vinden zij geen bewijs.
 • De ambtenaren geven ook een voordeel van het afschaffen: Nederland zou verlost worden van de duizenden claims per jaar van buitenlandse beleggers die de dividendbelasting oneerlijk vinden. In het 'worst case scenario' kunnen de claims Nederland zo'n 225 miljoen euro per jaar kosten, schrijven de ambtenaren.
 • Maar, waarschuwen de ambtenaren Rutte, gebruik dat argument vóór de afschaffing maar niet. Dat kan namelijk slecht uitpakken voor de juridische positie van Nederland in al die rechtszaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore