Werk en Geld

Eten en drinken in vliegtuig: prijzen lopen gigantisch uiteen

25 april 2018 06:30 Aangepast: 25 april 2018 22:02
Eten en drinken is bij Ryanair fors duurder dan bij de gemiddelde goedkope luchtvaartmaatschappij. Beeld © Getty

De prijzen voor eten en drinken bij goedkope luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Transavia lopen enorm uiteen, blijkt uit onderzoek van vliegticketsite Tix.nl. Zo kan een sandwich bij de ene maatschappij meer dan twee keer zo duur zijn dan bij de andere. Het goede nieuws voor ons: de Nederlandse prijsvechters zijn relatief goedkoop.

Wie met een goedkope luchtvaartmaatschappij vliegt, weet dat alles – van ingecheckte bagage tot kopje koffie – geld kost. Wie wil vliegen zonder extra te betalen voor eten en drinken, moet maar bij de KLM's van deze wereld boeken.

Maar ja, een ticket van een paar tientjes naar een leuke Zuid-Europese stad is toch wel erg aanlokkelijk. Zit je eenmaal in het vliegtuig en borrelt het vakantiegevoel op, ach, wat maakt het dan nog uit dat een drankje en een hapje prijzig zijn.

Goedkope whisky en rum bij Nederlandse maatschappijen

Tix.nl vergeleek de prijzen van achttien luchtvaartmaatschappijen, waaronder EasyJet, Ryanair en de Nederlandse maatschappijen Transavia en TUIfly. Die laatste twee zijn relatief goedkoop. TUIfly is bijna 10 procent goedkoper dan het gemiddelde. Transavia zit er zo’n 3 procent onder.

Beide maatschappijen scoren vooral punten met hun sterke drank. Zowel een klein flesje Bacardi als een klein flesje Johnny Walker Red Label kosten 4,50 euro. Ter vergelijking: bij Ryanair kost zo’n flesje whisky acht euro.

Vliegen met Wow Air? Neem je eigen bammetjes mee

Ryanair zit sowieso in de duurdere regionen, maar het IJslandse Wow Air spant de kroon. De maatschappij, die ook bekend is van zijn goedkope tickets naar de Verenigde Staten, is bijna 32 procent duurder dan de gemiddelde budgetmaatschappij. Een sandwich kost er bijvoorbeeld 9 euro. Dan wordt het misschien wel interessant om je eigen boterhammetjes mee te nemen op een vlucht naar New York.

Wie goedkoop wil vliegen kan het beste boeken bij het Turkse SunExpress. Die vliegt vanaf Schiphol op een vijftal Turkse bestemmingen. Eten en drinken is 23 procent goedkoper dan de gemiddelde luchtvaartmaatschappij. Voor koffie en thee betaal je er 2 euro, net iets meer dan je aan de grond betaalt.

'Duty free' goedkoper aan de grond

Tix.nl vergeleek ook de prijzen van een aantal belastingvrije producten die aan boord verkocht worden. Wie binnen de EU reist heeft geen recht op btw-vrije parfums en zonnebrillen, toch wordt het vaak 'duty free' genoemd, omdat het dan goedkoper klinkt.

Ryanair is ten opzichte van andere maatschappijen het voordeligste. Toch zijn alle onderzochte producten, zoals de Ray Ban Aviator zonnebril en Paco Rabanne 1 Million parfum goedkoper op de grond of op internet, mits je goed zoekt.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van