Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Stijging hypotheekrente funest voor starters'

Beeld © Getty

Het aantal starters dat de afgelopen vijf jaar een huis kon kopen is bijna gehalveerd en die daling zet onverminderd door als de hypotheekrente gaat stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van financieel consultancybureau IG&H.

In 2012 had nog 29 procent van starters genoeg geld om een eerste huis te kopen, vorig jaar was dat nog maar 16 procent. Door de stijgende huizenprijzen daalt dat naar verwachting verder tot 13 procent.

Zonder spaargeld buitenspel

Dat starters het moeilijk hebben komt niet alleen door de hoge huizenprijzen, maar ook door het feit dat huren duur is. Jongeren zijn relatief veel geld kwijt aan hun woonlasten, waardoor sparen moeilijk is. Wie niet genoeg kan sparen, staat buitenspel in de zoektocht naar een koophuis.

Door strengere regels rondom hypotheken is het vrijwel onmogelijk geworden om zonder spaargeld een huis te kopen. De kosten koper, de bijkomende kosten voor de aankoop van de woning, moeten al volledig uit eigen zak betaald worden. Dat gaat vaak om meer dan 10.000 euro. Niet zo gek dus dat veel starters moeten aankloppen bij hun ouders om financiële hulp.

Einde aan lage hypotheekrente

Het lijkt erop dat er langzaam een einde komt aan de historisch lage hypotheekrentes die we nu kennen. De ECB heeft gezegd het huidige stimuleringsbeleid af te bouwen, waardoor de rentes zullen stijgen. Dat is misschien leuk voor je spaarrekening, maar wie over een jaar een huis wil kopen moet er rekening mee houden dat de hypotheekrente ook gestegen is.

Wie denk dat een hogere hypotheekrente zorgt voor lagere woningprijzen komt waarschijnlijk bedrogen uit, bleek al uit eerder onderzoek. De consultants zijn bang dat als de rente stijgt naar 5 procent, nog maar één op de tien starters de mogelijkheid heeft om een huis te kunnen kopen.

Tweedeling

Het kan zorgen voor een verdere tweedeling tussen huizenbezitters met vermogen in stenen en huurders die nauwelijks kunnen sparen.

"Starters die een woning kunnen financieren, zijn vaak hoogopgeleid of hebben ouders die financieel kunnen bijspringen. Door het kopen van een woning profiteert deze groep niet alleen van een fiscaal voordeel (de hypotheekrenteaftrek, red.), maar ook van de flinke prijsstijging in de markt", aldus Freek Jansen van IG&H.

Meer op rtlz.nl:
Hypotheekrente omhoog? Gekte op woningmarkt gaat gewoon door
De woningmarkt: nu instappen of wachten?