Geld en Werk

Zo wordt het bedrijfsleven getraind: schapen hoeden en jongleren

19 april 2018 18:12 Aangepast: 19 april 2018 18:12
Beeld © Archieffoto ANP

Een dagje op de hei in een congrescentrum is al lang niet meer goed genoeg om de neuzen binnen een bedrijf dezelfde kant op te krijgen. Paarden coachen, jongleren, schapen hoeden of een complete skireis zijn tegenwoordig dé manier om aan teambuilding te doen.

Bij het bedrijf More Balls Than Most bieden ze een keur aan activiteiten aan, variërend in duur en kosten. Het is al mogelijk om een half uurtje te komen jongleren, vertelt Irene Kerkdijk, die bij het bedrijf zorgt voor het contact tussen de klant en degene die de training geeft. Voor tien man kost dit 300 euro.

Tijdens het jongleren leren werknemers de 'kunst van het loslaten' en 'alle ballen in de lucht te houden, vertelt Kerkdijk. "De activiteiten zijn erop gericht dat mensen in beweging komen. Bij ons geen uur zitten en alleen maar luisteren. We gaan actief met mensen aan de slag, omdat je al spelend heel goed kunt leren."

'Uit de comfortzone halen'

De gedachte hierachter is om mensen te laten merken hoe ze reageren als ze uit hun comfortzone worden gehaald. "We laten ze bijvoorbeeld onder tijdsdruk met k'nex bruggen bouwen: ze moeten in korte tijd een plan maken en het uitvoeren", legt Kerkdijk uit.

Daarnaast heeft het bedrijf een 'wolact'. Iemand die zogenaamd als expert de zaal komt toespreken gooit een bolletje wol het publiek in, maar houdt het uiteinde vast. Vanaf de zijkanten worden nog meer bolletjes over de deelnemers gegooid, die dan in een groot net van wol komen te zitten.

Miniatuurvoorbeeld

De 'wolact'. (Foto: Jan Willem Houweling)

Vervolgens wordt die kluwen door samen te werken weer opgelost. Een ervaring die vanwege het verrassingseffect bij de deelnemers blijft hangen, vertelt Kerkdijk. 

Kudde schapen hoeden

Maar heeft het eigenlijk nut, een (mid-)dagje teambuilden? Marloes van Essen vertelt van wel. Zij ging enkele jaren geleden met haar toenmalige werkgever Introdans een avondje een schaapskudde hoeden.

"Het was de bedoeling om met teams de schapen van de ene kant naar de andere kant te drijven, wat normaal door een herdershond wordt gedaan", herinnert Van Essen zich. "Maar het ontaardde in chaos, want zo makkelijk is het niet om de kudde van punt a naar punt b te brengen."

Toch was het zeer geslaagd, vindt ze. "Aan het begin van het seizoen zijn er altijd veel nieuwe dansers die uit alle windhoeken komen, dus het schapenhoeden was een leuke manier om elkaar te leren kennen."

Dagje schateiland

Bij vergelijkingsite Springest, met een aanbod van 68.000 cursussen, e-books en individuele coaches, is een grote verscheidenheid aan activiteiten te boeken. Een willekeurige greep:

  • Bedrijven kunnen een dagje op een schateiland boeken, waarbij het personeel zich door een spinnenweb mag worstelen of geblinddoekt een koe moet vinden, à 2350 euro (ex btw).
  • Wie langer de tijd heeft, kan vier dagen lang Dansen met de Draak, voor 2200 euro (ex btw). Het gaat om een persoonlijkheidsontwikkelingscursus aan de hand van de sage van Hercules die de veelkoppige draak Hydra moet verslaan. Dat lukt niet met kracht alleen, daar moet hij zijn bewustzijn voor ontwikkelen, meldt de cursuspagina.
  • Voor bedrijven met veel lekkerbekken geeft een dag 'Teamrollen in de keuken' 'het recept en de ingrediënten' voor een betere samenwerking op de zaak. Voor 2200 euro (ex btw) en 20 euro per deelnemer ga je een dag koken en het resultaat uiteraard daarna verorberen.

Miniatuurvoorbeeld

Ook erg populair is een training paarden coachen, vertelt oprichter en directeur Ruben Timmerman. "Paarden spiegelen je gedrag, zij laten meteen zien hoe je overkomt in de ruimte, daar zijn ze heel gevoelig voor. Wat je tijdens de cursus leert, kun je meteen toepassen op je werk", vertelt Timmerman (foto inzet), die onder meer ING en PostNL tot zijn klantenkring mag rekenen.

De duurste trainingen uit het aanbod zijn complete masters die bedrijven hun personeel laten volgen, zoals bijvoorbeeld een master bedrijfskunde van 34.000 euro aan de Rotterdam School of Management. 

Wintersport of weekendje weg

Hoe leuk ook, bij sommige bedrijven gaan ze nog een stapje verder, schreven wij onlangs al. Webbureau Burst bijvoorbeeld, neemt het personeel ieder jaar mee op een stedentrip. En bij branchegenoot Best4u Group gaat men eens in de twee jaar als bedrijfsuitje op wintersport.

Mochten alle bovenstaande cursussen niet helpen, dan kun je altijd nog kiezen voor de Tilburgse anger room Break Stuff. Daar mag je voor bijna 30 euro 12 minuten lang je agressie botvieren op theekopjes, tv's en andere afgekeurde huisraad, schrijft NRC.

Vergaderen met Lego

We namen zelf al eens een kijkje bij een dagje beter leren vergaderen met behulp van Lego. De reportage uit Z Today kijk je hieronder terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`