Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Staatssecretaris onderzoekt schrappen bsn in btw-nummer

Menno Snel (r) en Wopke Hoekstra (l). Beeld © ANP

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel onderzoekt of het mogelijk is om het burgerservicenummer (bsn) niet langer op te nemen in het btw-nummer van zzp'ers. Het gebruik van het persoonlijke nummer is veel ondernemers een doorn in het oog.

Het btw-nummer moet namelijk verplicht op de website van ondernemers en op facturen worden vermeld, waardoor iedereen het burgerservicenummer kan zien van een zelfstandige.

Dat kan mogelijk zorgen voor problemen, want met een bsn, naam, woonadres en telefoonnummer kunnen criminelen makkelijk identiteitsfraude plegen.

Voor de zomer duidelijkheid

In antwoorden op Kamervragen die door VVD en CDA zijn gesteld, schrijft Snel dat hij 'op zichzelf openstaat voor een btw-nummer dat niet meer het bsn bevat'. CDA en VVD vinden het van de gekke dat zzp'ers op die manier gedwongen worden hun bsn-nummer openbaar te maken. 

Wel verwacht Snel dat dit grote impact zou hebben voor ondernemers en de Belastingdienst. Op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Vóór de zomer moet er duidelijkheid zijn.

AP doet onderzoek

De Autoriteit Persoonsgegevens doet al sinds vorig jaar juni onderzoek naar het gebruik van het bsn in het btw-nummer. De privacy-autoriteit zoekt uit of het een onrechtmatige privacyschending is. Over het verloop van dat onderzoek kan de staatssecretaris naar eigen zeggen geen uitspraak doen.