Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Meisjes doen vaker techniek op school, 'maar we zijn er nog lang niet'

Techbolwerk Eindhoven mag wel wat vrouwelijker. Beeld © ANP

Steeds meer meisjes kiezen voor een opleiding in de beta-techniek en ICT. Maar er is nog een wereld te winnen. Want qua technisch geschoolde vrouwen lopen we behoorlijk achter op het buitenland.

Dat zegt Cocky Booij, directeur van VHTO, het landelijk expertisebureau dat zich inzet om meer vrouwen en meisjes aan de technische beroepen te krijgen. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat meisjes op havo-, vwo- en mbo-opleidingen vaker dan tien jaar geleden kiezen voor een technische richting in hun opleiding. Op het vmbo en hbo steeg het percentage licht. 

Miniatuurvoorbeeld

In 2007 koos naar maar 2 procent van de havo-meisjes en 6 procent van de vwo-meisjes voor een technische richting. In dit schooljaar is dat toegenomen tot 10 en 28 procent. Dat komt vooral door de invoering van de vernieuwde tweede fase, waarmee het eenvoudiger werd om de profielen Natuur en Techniek én Natuur en Gezondheid te combineren in een vakkenpakket.

Kloof met buitenland

Booij is blij met de toename. "Maar je ziet ook dat we er nog lang niet zijn. De cijfers laten zien dat het belangrijk blijft dat meisjes in contact komen met techniek en ICT. Nog belangrijker is dat meisjes zien dat er wat te kiezen valt."

Vooral de kloof met het buitenland moet worden geslecht, vindt Booij. Want in het buitenland is de verhouding man/vrouw op technische opleidingen veel evenwichtiger. "Als je kijkt naar het hoger onderwijs zitten we in Nederland op 23 procent vrouwen. In Italië is dat bijvoorbeeld 52 procent." 

Hogere productiviteit

Er zijn kwantitatieve maar ook kwalitatieve argumenten om meer meisjes in de technische beroepen te krijgen, zegt Booij. "In alle sectoren is technologie de drijfveer van innovatie. Mensen zitten te springen om personeel. Als wij dat grote potentieel aan meiden niet benutten, wordt het probleem alleen maar groter."

Daarnaast loont diversiteit ook aanzienlijk, zegt de VHTO-directeur. "Daar waar gemengde teams werken, gaat de productiviteit omhoog, financieel gaat het beter maar ook de tevredenheid over het werk groeit. Dat geldt overigens niet alleen voor gender, maar ook voor diversiteit in leeftijd en etniciteit."

Stereotypering doorbreken

Om daar verandering in te brengen is het volgens Booij belangrijk om de stereotypering te doorbreken. "Deep down vinden we dat jongens passen bij techniek en meisjes bij andere opleidingen. Het zit zo diep, want het is een weerspiegeling van wat je ziet."

Daarom spant Booij zich met VHTO in voor de Girlsday: een dag waarop jonge meisjes van 10 tot 15 jaar kennis maken met techniek en ICT. "We brengen ze in contact met vrouwen die met veel plezier dat werk doen. Dan kunnen ze zich ermee identificeren. Belangrijk, want dat staat vaak haaks op het beeld wat ze tot nu toe meekrijgen."