Geld en Werk

Bij VanMoof kun je nu ook abonnement op een fiets nemen

10 april 2018 14:27 Aangepast: 02 mei 2018 13:59

Fietsenmaker VanMoof introduceert een fietsabonnement. Het bedrijf hoopt dat zo meer mensen op kwaliteitsfietsen gaan rijden en eigenaar Taco Carlier denkt dat hij zo het fietsgedrag van zijn klanten beter begrijpt.

"Wij gaan hier vooral veel van leren", zegt VanMoof oprichter Taco Carlier over het fietsabonnement dat hij vandaag introduceert. "We krijgen een heel andere relatie met de klant." 

VanMoof biedt voor een eenmalig bedrag (het sleutelgeld) van 298 euro en 19 euro per maand een gloednieuwe VanMoof-fiets aan. Het abonnement heeft geen minimale en maximale looptijd. "We hopen dat de drempel om op een goede nieuwe fiets te rijden hiermee wordt verlaagd", zegt Carlier.

Op afstand onklaar maken

VanMoof zorgt tijdens de abonnementsperiode voor het onderhoud en verzekert de fiets tegen diefstal. VanMoof kan de fiets op afstand 'onklaar' maken als het abonnementsgeld niet wordt betaald. "Dan werken het licht en slot niet meer", aldus Carlier. "En bij de elektrische fiets doet helemaal niets het meer."

Het nieuwste model elektrische fiets kost 3500 euro en daarom is een abonnement daarop wel wat duurder. Het eenmalige starttarief zal zo rond de 30 procent van de nieuwprijs liggen en het abonnementstarief ongeveer 35 euro.  

Niet het eerste fietsabonnement

Ook het bedrijf Swapfiets biedt fietsabonnementen aan. Daar gaat het om eenvoudige 'omafietsen' met herkenbare blauwe fietsbanden. Die fiets kost 15 euro per maand en er is geen sleutelgeld. Swapfiets is in 20 steden waaronder ook in België en Duitsland te gebruiken. 

Handel in abonnementen

Carlier hoopt met het project waarmee hij op termijn 10 tot 20 procent van zijn fietsen hoopt af te zetten veel te leren van zijn klanten. VanMoof verkoopt nu 15.000 tot 20.000 fietsen per jaar. "We zijn benieuwd hoe er met de fiets wordt omgesprongen. Hoe vaak mensen langskomen voor reparaties en of er een levendige handel ontstaat in gebruikte fietsen inclusief het abonnement."

Als je na een jaar bijvoorbeeld besluit van je fietsabonnement af te willen kun je de fiets inleveren bij VanMoof. Het sleutelgeld krijg je dan niet meer terug. "We denken dus dat mensen hun abonnement gaan doorverkopen. Een nieuwe eigenaar koopt dan een VanMoof-abonnement over, waarschijnlijk voor een lager bedrag dan het sleutelgeld dat de eerste eigenaar moest betalen."

Fietsenjagers

Als de abonnementsfiets gestolen wordt gaat VanMoof net als bij de gewoon verkochte fietsen achter je fiets aan. Die zendt dan een signaal uit dat ze bij VanMoof opvangen. Die service kost 98 euro. Het werkt ook internationaal waardoor ook professionele boeven mogelijk worden afgeschrikt. Carlier: "We hebben ooit een fiets teruggevonden in Marokko." 

"Voor ons is dit een spannend project", zegt Carlier. "We weten bijvoorbeeld niet hoe lag mensen gemiddeld gezien een abonnement gaan nemen. Ik verwacht gemiddeld 4 tot 5 jaar.  Het sleutelgeld moet de productiekosten grotendeels dekken maar de kosten aan reparaties zijn nog onduidelijk."

"Wel denk ik dat dit een model is dat ons stimuleert fietsen nog duurzamer te maken. Ook wij hebben er nu alle belang bij dat een fiets vele jaren meegaat. Als de fiets eenmaal op de gewone manier is verkocht dan kijken producenten vaak toch niet veel verder dan de garantietermijn."

Meer op rtlz.nl:
Fietsenjagers VanMoof vinden pakhuis vol gestolen fietsen

Blauwe fietsband rukt op: Swapfiets beproeft geluk in buitenland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore