Geld en Werk

Roze chocolade is nu ook in Nederland te koop

23 april 2018 18:30 Aangepast: 03 mei 2018 14:00
Beeld © Barry Callebaut

Naast puur, melk en wit is sinds vandaag ook roze chocolade te koop in Nederland. De bedenkers verwachten er veel van, het moet de gehele chocolade- en cacao-industrie beter maken.

De internationale chocoladewereld is al maanden in de ban van een nieuw type chocolade. Naast puur, melk en wit bestaat er sinds kort namelijk ook roze chocolade. Deze meer naar fruit smakende chocolade met de naam 'Ruby' is ontwikkeld door het Zwitsers-Belgische chocoladeconcern Barry Callabaut.

Het Zwitserse Nestlé gebruikt de chocolade sinds begin van dit jaar voor een speciale KitKat-reep. Na de introductie eerder dit jaar in Japan en Zuid-Korea is de chocolade vanaf vandaag ook in Nederland verkrijgbaar. Voorlopig alleen bij Albert Heijn, zo maakte het levensmiddelenbedrijf vandaag bekend.

Miniatuurvoorbeeld

Geheim recept

Bij Barry Callebaut, het bedrijf dat de uitvinding van de speciale cacaoboon heeft gedaan, is er 10 jaar onderzoek voor nodig geweest om de nieuwe chocosoort te ontwikkelen. Volgens de ontwikkelaars wordt voor de productie van de roze chocolade gebruik gemaakt van een speciale cacaoboon. Er worden dus geen kleurstoffen aan toegevoegd. 

De truc blijkt hem te zitten in het gebruik van een aantal speciale cacaobonen die worden gewonnen in Ivoorkust, Brazilië en Ecuador. Jaren geleden stuitte een medewerker van het bedrijf 'per ongeluk' op de speciale eigenschappen van enkele boonsoorten. Zo ging het balletje rollen. Hoe de bonen geteeld worden, houdt Callabaut geheim.

Crisis cacaohandel

De introductie komt nu op een moment waarop de cacaohandel in een crisis zit en de cacaoprijzen zijn gedaald. Door een nieuwe chocolade te presenteren en hoger in de markt te zetten hopen ze op termijn boeren beter te kunnen gaan betalen voor de cacaoproductie.  

Ook is de meer fruitige chocolade een soort die vooral aan moet slaan in Azië. Callabaut verwacht dat hij de nu nog bescheiden chocolademarkt van China ermee groot te maken.

'Raar roze verzinsel'

Bij de Chocoladeverkopers, een webwinkel in kwaliteitschocolade, zijn ze niet onder de indruk van de nieuwe chocolade.  Ze twijfelen aan het verhaal van Callabaut of er echt een nieuwe boon voor ontwikkeld is: het proces van bewerking is essentieel om tot roze chocolade te komen’, schrijven ze op hun site.  "Het is een raar roze verzinsel." 

Ook beweren de Chocoladeverkopers dat al heel veel bestaande chocoladesoorten een fruitige smaak hebben.  "Van aardbei tot rode bes, er is van alles te proeven. En die chocoladesoorten zijn niet roze." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore