Geld en Werk

Tien cent statiegeld bij Groningse Ekoplaza: 'Overladen met blikjes'

10 april 2018 17:41 Aangepast: 10 april 2018 17:42
Een medewerker van de Ekoplaza in Groningen voor de ingezamelde blikjes en flessen. Beeld © Ekoplaza

Een statiegeldactie in een filiaal van supermarkt Ekoplaza in Groningen was zo'n succes dat ondernemer Wout Havinga er na een week al mee gestopt is. Klanten die een plastic flesje of blik inleverden, kregen daar tien cent per stuk voor. "Eén man viste zelfs de gracht leeg."

De bedoeling was om de hele maand april blikjes en flesjes retour te nemen. Binnen vier dagen waren er al 10.000 ingeleverd en na week 15.000 stuks. "Hiermee is ons punt gemaakt: statiegeld werkt", zegt franchisenemer Wouter Havinga, die klanten uit eigen zak heeft betaald. 

Zwerfafval

Uit heel Groningen kwamen mensen naar zijn winkel. Ook mensen die normaal geen klant zijn. Zwerfafval is volgens Havinga een doorn in het oog van velen. "Zo'n actie geeft mensen dan net een extra zetje." En dan is er nog de financiële prikkel van 10 eurocent. "Het klinkt weinig, maar als je elke week een zak vol hebt, is het voor veel mensen toch iets extra's."

Als het aan Havinga ligt, wordt statiegeld op plastic flesjes en blikjes zo snel mogelijk ingevoerd. Onderzoek van adviesbureau CE Delft heeft uitgewezen dat met een statiegeldsysteem het zwerfvuil met 70 tot 90 procent kan worden teruggedrongen.

Maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven, verantwoordelijk voor milieu, wil het bedrijfsleven en gemeenten tot eind 2020 zelf de tijd geven om te zorgen dat er 70 tot 90 procent minder flesjes rondslingeren op straat. Tegen die tijd moet 90 procent van de flesjes ook worden gerecycled. Hoe ze dat doen, moeten ze zelf bepalen.

Miniatuurvoorbeeld

De inzamelbakken van de Ekoplaza in Groningen. (Foto: Wout Havinga)   

Volle zakken

Ekoplaza-ondernemer Havinga hoopt dat zijn actie een vervolg krijgt, maar dan met behulp van de gemeente. Hij heeft al contact opgenomen en wil de volle zakken graag aanbieden zodat ze gerecycled kunnen worden. 

Milieuorganisatie Recycling Netwerk hoopt dat meer supermarkten zich gaan uitspreken voor statiegeld. "In Noorwegen werkt het ook. Daar betalen producenten mee en hebben supermarkten hun investering in nieuwe statiegeldmachines er binnen drie jaar uit", zegt directeur Rob Buurman.

Statiegeld zorgt volgens hem juist voor bewustwording. "Mensen die dan blikjes zien liggen op straat zullen dan eerder geneigd zijn ze op te rapen en daar worden straten en parken een stuk schoner van." 

'Lost slechts een fractie op'

Supermarkten staan echter niet te springen. Zo stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat de belangen behartigt van onder andere Albert Heijn, Jumbo, Deen en Spar, dat statiegeld slechts een fractie van het totale zwerfafvalprobleem oplost.    

In een persbericht zegt het CBL dat het totale zwerfafval in Nederland voor 'slechts drie procent bestaat uit kleine flesjes en voor zes procent uit blikjes'. De discussie over statiegeld gaat dus voorbij aan 91 procent van het probleem, aldus het CBL.

Daarnaast zamelen supermarkten jaarlijks al 600 miljoen grote PET-flessen en 100 miljoen bierkratten met statiegeld in, zegt de belangenorganisatie. De organisatie is niet tegen statiegeld maar ziet meer heil in voorlichting, openbare afvalbakken en een strengere handhaving. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore