Geld en Werk

Zwanger op werk: 'Ik moest 1,5 kilometer lopen'

23 april 2018 14:54 Aangepast: 03 mei 2018 12:13
Beeld © iStock

Vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen hebben recht op meer rust en aangepaste werkomstandigheden. Veel werkgevers en werknemers weten dat niet (of willen het niet weten) en dat zorgt voor schrijnende gevallen.

Vrouwen in verwachting worden te weinig op hun rechten gewezen door hun werk, zegt vakbond CNV tegen RTL Z. En dat terwijl de werkgever de plicht heeft om een zwangere vrouw binnen twee weken voorlichting te geven over gevaren op de werkvloer en welke maatregelen er worden genomen om de zwangere collega te beschermen.

Meer op RTLZ.nl: Zwanger op het werk? Dit zijn je rechten (meer dan je denkt)

Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld recht op meer pauze, een rustplek, regelmatige werktijden en een veilige omgeving. Maar dat blijkt lang niet altijd goed te gaan, merkte ook Tina, die zonder haar achternaam te noemen reageerde op een oproep van RTL Z.

Anderhalve kilometer lopen naar je werk

Zij werkte voor een grote verzekeraar op de afdeling klantenservice. Zij schrijft dat ze eerst niet eens buiten de pauzes naar de wc mocht. "Na meerdere telefoontjes was het met pijn en moeite mogelijk dat ik tussendoor naar het toilet mocht buiten mijn pauzes".

Maar dat was niet alles. Tina mocht ook niet in de parkeergarage parkeren, waardoor zij naar eigen zeggen 1,5 kilometer moest lopen. Pas twee maanden voor haar verlof en met een doktersverklaring in de hand, mocht zij haar auto in de garage zetten.

Contract niet verlengd

En hoewel de wet bepaalt dat je doorbetaald moet krijgen voor afspraken bij de verloskundige of arts, kon Tina dat ook op haar buik schrijven. "De verloskundige moest ik in mijn eigen tijd maar bezoeken. Ik werkte 36 uur. Het is één keer voorgekomen dat ik eerder weg mocht, maar dat werd niet volledig doorbetaald", aldus Tina.

Tot overmaat van ramp werd na de bevalling haar contract niet verlengd. Tina wilde regelmatiger werken om alles te kunnen regelen met de opvang, maar dat lukte niet.

Beknelling

Ook Francine kreeg niet erg veel medewerking van haar leidinggevenden. Zij werkt als huishoudelijke hulp en is inmiddels 24 weken zwanger van haar eerste kindje. Na acht weken kreeg zij een zenuwbeknelling in haar heup, waardoor ze soms door haar been zakt. Ze meldde dit bij haar werkgever op het moment dat zij haar zwangerschap bekendmaakte.

Maar ook Francine kon op weinig begrip rekenen van haar baas. Ze werd al snel 'op het matje geroepen' omdat ze geen zware meubels meer wilde verschuiven bij haar cliënten. Ze was inmiddels al bij de neuroloog geweest die haar aanraadde om bukken en tillen tot een minimum te beperken en niet meer op ladders te gaan staan.

Manager had geen begrip 

Nadat een klant klaagde moest Francine uitleg geven aan haar manager, maar die 'had totaal geen begrip dat ik voor de veiligheid van mijn kind koos’, zegt Francine. Nadat ze bijna van de trap viel bij een andere klant, was de maat vol en meldde ze zich ziek.

Inmiddels zit ze ziek thuis en krijgt ze een uitkering van het UWV. Voor Francine is dat trouwens geen vetpot. Ze heeft een zogenoemd min-max-contract, waarbij ze altijd minimaal 10 uur werkt per week. De uitkering die ze nu krijgt is dus ook maar op basis van 10 uur.

Hoe vaak dit soort incidenten voorkomt is niet precies bekend, maar vakbonden FNV en CNV zien dat de verhalen van Francine en Tina zeker niet op zichzelf staan.

Contract niet verlengd, 'geen gezicht'

Bij CNV kwam bijvoorbeeld een melding binnen van een zwangere vrouw met een tijdelijk contract dat niet werd verlengd. In een appje zei de werkgever dat de zwangerschap de reden is. Dat is ten strengste verboden. Een contract niet verlengen mag in principe wel, maar de zwangerschap mag niet de reden daarvoor zijn.

Lees ook: Contract niet verlengd door zwangerschap: 'Vaak weinig aan te doen'

En er zijn nog veel meer voorbeelden bekend bij de bond. Zo had een werkneemster van een winkel een sta-hulp nodig, een soort hoge kruk waar je op kunt leunen, maar de werkgever vond het 'geen gezicht', dus kreeg ze nul op het rekest.

Een andere werkgever vond dat hij het advies van de verloskundige om minder te gaan werken kon negeren, een verloskundige is immers geen arts, was de redenering.

Kleine werkgevers kennen regels vaak niet

Beide bonden zien trouwens dat de problemen vaak het gevolg zijn van gebrekkige kennis van de regels, vooral bij kleinere werkgevers. "Met name kleine werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van het vangnet vanuit de Ziektewet, waarbij ze de ziektekosten vergoed krijgen", aldus het CNV.

Eerder zei Jessica van Ruitenburg al dat in de meeste gevallen er geen sprake is van onwil maar van onwetendheid. "Na een telefoontje wordt het meestal redelijk snel opgelost", aldus de FNV-ster.

4259 klachten bij College

Vorige week nog trok het College voor de Rechten van de Mens aan de bel over zwangerschapdiscriminatie. Vorig jaar kwamen 4259 klachten binnen van vrouwen die zich onterecht benadeeld voelen door hun werkgever: een stijging van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van