Fintechbedrijf Symetrics, dat software ontwikkelt waarmee beleggers beleggingsrisico’s kunnen managen, is failliet. Volgens mede-oprichter Sander Boon was de startup te afhankelijk van grote contracten. "We hadden bescheidener moeten beginnen."
Symetrics werd in 2014 opgericht door ondernemers Martijn van Eck, Sander Boon en Jos Berkemeijer. Het bedrijf ontwikkelt software, waarmee beleggers de effecten van macro-economische gebeurtenissen op hun beleggingsportefeuilles kunnen doorrekenen.
Toekomstige scenario’s
Symetrics maakt naar eigen zeggen een model dat niet alleen terugkijkt, maar ook toekomstige scenario’s verwerkt. Hierdoor zouden beleggers beter kunnen anticiperen op gebeurtenissen en hun strategie daarop aanpassen. Het model wordt onder meer gebruikt voor stresstests door financiële instellingen.
In 2015 werd de startup opgenomen in een lijst met vijftig veelbelovende Europese fintech-bedrijven. En uit het meest recente verschenen jaarverslag blijkt dat de vermogenspositie van het bedrijf in 2016 fors verbeterde, hoewel het eigen vermogen eind dat jaar nog steeds negatief was.
Faillissement
Ondanks de verbeterde vermogenspositie ging Symetrics vorige week failliet. Volgens mede-oprichter Boon was het bedrijf te zwaar gefinancierd met eigen investeringen en schulden, waardoor er te snel grote opdrachten binnengehaald moesten worden. "We waren te afhankelijk van dikke contracten."
En dat bleek lastiger dan verwacht. "Bij institutionele beleggers als banken en pensioenfondsen duurt het vrij lang tussen het eerste contact, het testen en aanpassen van de software, tot de uiteindelijke handtekeningen onder het contract. Er stond te veel druk op," aldus Boon.
Investeerders
Symetrics werd volgens Boon gefinancierd door investeerders Just Capital en de regionale ontwikkelingsmaatschappij PPM Oost, en geld van de oprichters en angel investors. "Met de interne financieringsrondes en enkele grote klanten hebben we ver kunnen komen, maar de omzet bleek te grillig", aldus Boon. Overnamegesprekken met een grote concurrent ketsten vorig jaar af.
Boon zegt met software-ontwikkelaar Peter Heemeijer en een groep anderen te kijken naar de mogelijkheden van een doorstart. "We hebben veel ontwikkeld, en wij kijken nu of we het toch kunnen voortzetten."
Kleiner beginnen
Boon denkt in de toekomst succesvoller te zijn door kleiner te beginnen. "We moeten bescheidener zijn, en niet gelijk dikke contracten willen sluiten. Het is beter om eerst laagdrempelig binnen te komen en de techniek gaan toetsen, voordat we het groot gaan uitrollen."
Curator Frédérique Vos was vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.