Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Premier Rutte antwoordt op indrukwekkende brief Noortje

Noortje (21) heeft een ontwikkelingsstoornis maar knokt voor haar droombaan.

De 21-jarige Noortje heeft premier Rutte geschreven over haar onvrede over een wetsvoorstel dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen. De premier antwoordde haar vandaag.

Noortje van Lith uit Roosendaal zette afgelopen week een lange brief op Facebook. In de brief aan de premier schrijft ze dat ze geschrokken is 'dat u ermee akkoord gaat dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen en dat wij minder aanspraak kunnen maken op een pensioen.'

Succes

Ze besluit haar brief met de hoop iets van de premier te horen. Met succes. Premier Rutte laat via Twitter weten: "Ik snap heel goed dat Noortje knokt voor haar droombaan. Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen."

Haar brief werd duizenden keren gedeeld. Naast premier Rutte reageerde ook Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "De staatssecretaris belde me vandaag op. Dat was een goed gesprek", zegt Noortje.

Rolstoel

Noortje lijdt sinds haar geboorte aan cerebrale parese. Ze heeft tijdens haar geboorte zuurstoftekort gehad. Daardoor heeft ze een ontwikkelingsstoornis en worden de spieren niet goed door haar hersenen aangestuurd. "Ik zit in een rolstoel. Maar desondanks wil ik alles uit het leven halen en gelijk behandeld worden als ik ga werken."

Ze vervolgt: "De staatssecretaris heeft me het een en ander uitgelegd over haar voorstel. Daardoor begrijp ik het wat beter en ik begrijp dat de plannen niet voor alle arbeidsbeperkten gaan gelden. Bovendien moeten er nog heel veel gesprekken worden gevoerd voordat het allemaal doorgaat." 

De staatssecretaris zei verder dat ze het oneerlijk vindt dat nu meer dan de helft van de mensen met een arbeidsbeperking geen werk heeft. Met het voorstel wil ze het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen met een handicap in dienst te nemen. 

Miniatuurvoorbeeld

Rolstoel

Ook al is Noortje blij met alle reacties en aandacht, helemaal gerustgesteld is ze nog niet. "Zoals ik het begrijp moeten werkgevers straks naar de gemeente. Die moeten mensen zoals mij keuren of ik wel of niet mijn werk goed kan doen. Ik hoop dat dat helemaal stopt en dat we net zoals een ander worden beoordeeld ondanks onze beperking."​

Noortje loopt nu stage bij de politie. Volgend jaar begint ze met haar hbo opleiding Rechten. "Ik knok net zo lang door totdat ik mijn droombaan heb gevonden. Ik zou er zeer veel moeite mee hebben dat ik onderbetaald word vanwege mijn beperking." 

Door in haar strijd

Onderwijl is een petitie al 18.000 keer is ondertekend. Noortje is vastberaden: "Ik ga door in mijn strijd. Ik wil behandeld worden als iedere werknemer ook als het gaat om loon of pensioen. Dit belachelijke voorstel moet van tafel."

Meer op rtlnieuws.nl
Discriminatie op de arbeidsmarkt: dit willen partijen eraan doen

Bron: RTL Nieuws