Wat is er frustrerender dan afgewezen worden voor een baan, en niet weten waarom je het niet bent geworden? Bij het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis hebben ze speciaal daarom een spreekuur voor afgewezenen verzonnen.
Op het spreekuur kunnen afgewezen sollicitanten die daar behoefte aan hebben tekst en uitleg krijgen over waarom ze niet gekozen zijn. Het project loopt al sinds 2013, maar is nu genomineerd voor de Werf& Award voor arbeidsmarktcommunicatie.
Hoe werkt het?
Veruit het grootste deel van de kandidaten solliciteert online, maar dat betekent ook dat het grootste deel afgewezen wordt op basis van hun digitale sollicitatie, schrijft het ziekenhuis.
Die mensen kunnen een persoonlijk gesprek van een kwartier aanvragen waarin ze bijvoorbeeld een toelichting krijgen op wat ze goed hebben gedaan en wat in het vervolg beter kan. Een andere mogelijkheid die het ziekenhuis noemt is het bespreken van de indruk die je wekt op basis van je cv.
Mes snijdt aan twee kanten
Het idee is dat het mes aan twee kanten snijdt: zowel de werkgever als de werknemer moet er iets aan hebben. Allereerst het ziekenhuis zelf. Zij hopen op deze manier talent voor de toekomst aan zich te binden. Mensen waar nu geen plaats voor is, kunnen in de toekomst misschien alsnog een baan krijgen.
De recruiters van het ziekenhuis hopen afgewezenen te verrassen 'door hen iets te geven in plaats van hen alleen een afwijzing te sturen'. Zo hopen ze dat er een positief beeld blijft hangen bij de sollicitant.
De sollicitant heeft op zijn beurt (hopelijk) iets aan de feedback die hij krijgt bij een volgende banenjacht. Volgens het ziekenhuis krijgen er zo'n 200 sollicitanten per jaar nazorg. Dat kost de vijf recruiters op jaarbasis tien tot elf uur. Iets meer dan een werkdag dus.
Altijd bellen
Rick van de Water, eigenaar van bureau Sollicitatiecoach Amsterdam, is enthousiast over het initiatief. "In heel veel gevallen hoort de sollicitant helemaal niets of ze krijgen een standaard afwijzingsmail", ziet hij.
Hij raadt zijn cliënten aan om er altijd achteraan te gaan als je wordt afgewezen, om ervan te leren. Vraag bijvoorbeeld wat er mist in je brief, wat je verkeerd hebt gedaan en wat de 'winnaar' anders heeft gedaan, is zijn advies.
Slim van de werkgever
"Ik geef mensen vaak een lijstje en zeg 'stel al deze vragen en probeer het zo lang mogelijk te houden'", zegt de coach. Dat is niet zo makkelijk, want doorgaans zullen ze juist willen afkappen.
Dat ze dat in het Reinier de Graaf Gasthuis helemaal anders aanpakken getuigt volgens Van de Water van goed werkgeverschap. Ook vanuit de werkgever is het slim om mensen met een goed gevoel achter te laten na het afwijzen als je die sollicitanten misschien later nog eens wil aannemen, denkt hij. Want als je als werkgever niets laat horen 'zijn de sollicitanten ook wel klaar met jou'.
Bijvangst
In de praktijk blijkt dat het soms ook echt werkt. Zo was er een operatie-assistente wiens cv een heel andere indruk leek te geven over haar persoonlijkheid dan hoe ze in het echt was. Een gesprekje met tips en een sollicitatieprocedure verder, werd ze alsnog aangenomen.
De afgelopen jaren zijn er twaalf afgewezen sollicitanten alsnog aangenomen, meldt het ziekenhuis. Een ander voorbeeld is een verpleegkundige die opeens uitstekend bleek te passen in de functie van adviseur beroepsopleidingen. En zo geschiedde.
Of het genoeg is voor een prijs zal blijken op 17 mei. Dan worden de Werf& Awards uitgereikt. In de categorie arbeidsmarktcommunicatie neemt Reinier de Graaf het op tegen negen andere bedrijven.