Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Zakenhotel van de toekomst: Netflix, kleine kamer en weg met dat bureau

18 december 2015 15:56 Aangepast: 04 augustus 2017 01:57
Beeld © Marriott

Steeds meer zakenhotels gooien de indeling van kamers op de schop om de groeiende generatie Y beter te bedienen. Eén ding valt op: voor het aloude bureau is geen plaats meer. De zakenreiziger van nu heeft heel andere eisen.

De hotelkamer van de toekomst ziet er anders uit dan je gewend bent. Reizigers hebben minder behoefte aan ruimte, werken nauwelijks nog op hun kamer en willen liever beschikken over stabiel draadloos internet en technologische snufjes.

In Amsterdam gaan we daar als eerste wat van terugzien. In samenwerking met Studio Piet Boon werkt het Amsterdam Marriott Hotel aan de complete herinrichting van de hotelkamers. Vorige week is gestart met de verbouwing, die gefaseerd en per verdieping doorgevoerd wordt. Het hotel neemt generatie Y, de zogeheten millennials, als uitgangspunt. Zij zijn geboren tussen 1981 en het jaar 2000.

Zielig op de kamer
"De nieuwe zakenreiziger zit liever in een fijne lobby of bar dan zielig alleen op de kamer. Je ziet kamers daarom steeds kleiner worden. Deze generatie zit liever beneden tussen andere zakenreizigers en de locals, die hotels steeds vaker vinden als ontmoetingsplek", verklaart hotelexpert Vincent van Dijk, die afgelopen maand elke avond in een ander Nederlands hotel verbleef en ooit in één jaar tijd in alle 365 hotels van Amsterdam sliep.

In de hoofdstad gaan we daar ook als eerste wat van terugzien. In samenwerking met Studio Boon werkt hotelketen Marriot, bekend van zijn luxe- en congreshotels, aan de complete herinrichting van de hotelkamers.

Thumbnail

Dag bureau
Vorige week is gestart met de verbouwing, die gefaseerd en per verdieping doorgevoerd wordt. Uit internationaal eigen onderzoek blijkt dat er minder behoefte is aan basale zaken als kastruimte, een ligbad of het traditionele bureau.

"We zien dat gasten naar schatting 80 procent van de tijd die ze doorbrengen op hun kamer slapen. Zij hebben liever een grote inloopdouche en een fijne sofa. Het bureau gaat eruit. In de praktijk werken zakenreizigers negen van de tien keer op de laptop en doen dat op bed, de bank of een stoel", aldus Francisca van Nieuwenhuizen van het Marriot Amsterdam.

Thumbnail

Bij het Marriot krijgt de hotelkamer een technologisch tintje. Met veel diensten via de smartphone, waaronder inchecken, de toegang tot de hotelkamer en betalen via Apple Pay. Ook krijgen gasten in de toekomst toegang tot Netflix op hun tv, mochten ze vlak voor het slapen toch nog even verder willen gaan met het kijken van de serie of film die ze thuis waren begonnen.

Ouderwets
Van Dijk noemt het een heel verstandig besluit. "De Verenigde Staten heeft jarenlang gedomineerd als het gaat om richtlijnen voor zakenhotels. Maar Europese en Aziatische reizigers hebben nu moderne eisen: zij willen vooral een goed bed en bad en nemen veel eigen internetapparaten mee. Het Amerikaanse concept wordt nu als ouderwets gezien", stelt hij.

In de Verenigde Staten valt het redesign inderdaad niet bij iedereen in goede aarde. Er zijn zelfs boze reizigers die lijstjes aanmaken van Marriott-hotels zonder bureau.   

Airbnb
Vorige maand startte ook huizendeelwebsite Airbnb, dat van veel hotels omzet afsnoept, een nieuwe dienst voor zakenreizigers. Van Nieuwenhuizen: "Wij verwachten op dit gebied geen enkele concurrentie van Airbnb. Zakenreizigers verblijven vaak in groepen of worden geboekt door zakelijke boekingsbureau’s. Ze zijn de luxe van een 5-sterren hotel gewend. Airbnb is dus niet praktisch."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore