Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Beleggers kunnen binnenkort weer handelen op mkb-beurs NPEX

Ook beleggers in restaurantketen Wagamama konden niet handelen Beeld © ANP

De beurs voor het midden- en kleinbedrijf NPEX opent volgende week opnieuw de deuren. In november moest het handelsplatform tijdelijk sluiten, omdat het niet meer voldeed aan de eisen van de Autoriteit Financiële Markten.

Door de sluiting konden beleggers maandenlang niet meer handelen in de aandelen en obligaties die zij op de beurs hadden aangeschaft. Inmiddels heeft de NPEX een nieuwe vergunning, en kan de handel weer van start.

"Wij begrijpen dat uw geduld op de proef is gesteld", verontschuldigt directeur Alan van Griethuysen zich in een verklaring op de website.

Alternatief voor bankleningen

De NPEX werd in 2009 opgericht om kleine en middelgrote bedrijven de mogelijkheid te geven om geld op te halen bij beleggers. Het moest een alternatief zijn voor de door de kredietcrisis opgedroogde financiering door banken.

De afgelopen vier jaar gaven ongeveer 30 bedrijven, zoals restaurantketen Wagamama en De Vegetarische Slager, volgens NPEX voor ruim 55 miljoen euro aan obligaties en in mindere mate aandelen uit op de alternatieve beurs. Dankzij het bestaan van het handelsplatform kunnen beleggers hun waardepapieren ook weer verkopen.

Strengere eisen

Maar vanwege strengere regelgeving moest de alternatieve beurs op 18 november de handel tijdelijk staken. In maart erkende de beurs dat de handelsonderbreking langer duurde dan verwacht. Inmiddels voldoet de beurs weer aan de eisen, en kan de handel vanaf volgende week weer van start.

Voor beleggers verandert er onder de nieuwe vergunning het nodige. Zij moeten nu een kennis- en ervaringstoets afleggen, voordat zij kunnen beleggen. Ook kunnen zij geen waardepapieren meer kopen met slechts 10 procent aanbetaling, maar moeten direct het volledige bedrag betalen. Nu dit veranderd is voldoet de beurs wel aan de eisen van de AFM.

Nauwelijks handel

Opmerkelijk genoeg leidde de handelsonderbreking van vier maanden niet tot een storm van protest bij beleggers en de bedrijven, die bij de NPEX genoteerd zijn. In november bleek namelijk dat er nauwelijks op de beurs wordt gehandeld.

In een maand zouden er slechts 25 transacties zijn. Toch wilde de NPEX de nieuwe vergunning krijgen, zodat beleggers de mogelijkheid houden om ook weer afscheid te nemen van hun stukken.

Directeur Van Griethuysen zegt dat door het uitblijven van een vergunning er een aantal uitgiften zijn uitgesteld. Volgens de topman  zal 'een aantal' van die emissies alsnog doorgaan. Hij verwacht dat er het komende kwartaal voor ruim 20 miljoen euro aan aandelen en obligaties zal worden uitgegeven.

Gedupeerd door de handelsonderbreking op NPEX? Mail: mathijs.smit@rtl.nl