Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ruim achthonderd malafide webshops in nepmerken offline gehaald

Een douanemedewerker voor een lading nep Gucci-tassen. Beeld © Getty Images

De Consumentenbond heeft 850 foute webwinkels offline laten halen. De winkels zeiden dure merkkleding te verkopen met hoge kortingen, maar in werkelijkheid ging het om namaakspullen of werden bestellingen nooit geleverd.

De Consumentenbond onderzocht duizenden webwinkels die claimden luxe producten te verkopen voor fijne prijzen. In veel gevallen maken deze winkels gebruik van bestaande domeinnamen die niet meer gebruikt worden. Het voordeel voor degenen achter de webshop: het webadres is al bekend bij Google en komt dus hoger in de zoekresultaten terecht.

Paaldansen en kunst

Er werd een lijst opgesteld door de bond van 2000 verdachte sites, die door vier hostingpartijen waren aangemeld. Twee daarvan,  het Duitse 1API en Openprovider en het Nederlandse bedrijf achter Registrar.eu, haalden daarop 850 sites die bij hen geregistreerd stonden offline. 

Zie ook: Enorme toename in nepwebshops, zo voorkom je oplichting

In de lijst staan namen als adidasschoenen.co.nl, kinderkledingsdekleineaapjes.nl en americanvintagekleding.nl, die suggereren kleding te verkopen. Aan deze namen is het ook niet af te lezen dat het om een nepwebshop gaat.

Maar er staan ook namen tussen als arnhemwilookgeenkunstenkluster.nl, landschapsveiling.nl, salonkappennou.nl en paaldansstudio-alphen.nl. Niet echt sites waarvan je verwacht een paar nieuwe Nikes voor een prikkie te kopen, maar waar je eerder heengaat voor een knipbeurt of paaldansles.

'Malafide webshops groot probleem'

Malafide webshops vormen een groot probleem, volgens de Consumentenbond. Het spreekt van 25.000 tot 35.000 'foute' webshops die zich op de Nederlandse markt zouden begeven en 90.000 'goede'. 

Wereldwijd zijn er naar schatting 700.000 nepshops actief. De nepwinkels bieden vooral schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen aan van bekende merken, zoals Nike en Adidas, Gucci, Hugo Boss, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger.