Geld en Werk

Vertrekregeling ex-topman Accell drie keer hoger dan code voorschrijft

03 april 2018 11:48 Aangepast: 13 november 2018 10:36
Ontslagen topman Takens van Accell kreeg 1,4 miljoen mee Beeld © ANP

Fietsenproducent Accell - bekend van Batavus, Sparta en Koga - heeft ex-topman René Takens bijna een miljoen euro aan ontslagvergoeding betaald. Dat komt neer op twee basisjaarsalarissen. Daarnaast kreeg Takens nog een vol jaar na zijn vertrek doorbetaald. Daarmee komt de totale vertrekregeling op ruim 1,4 miljoen euro.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag van Accell. De vertrekregeling is opmerkelijk hoog. De code voor een goed bestuur van beursgenoteerde ondernemingen schrijft voor dat een ontslagvergoeding hooguit één basisjaarsalaris mag bedragen.

Geen uitleg

Inclusief de salarisdoorbetaling, volgens het jaarverslag als vergoeding voor een 'adviseurschap', ontving Takens drie keer meer dan het maximum.

Waarom de ex-topman zoveel méér ontving dan de code voorschrijft, is volgens de huidige topman Ton Anbeek te verklaren uit de afspraken die met Takens waren gemaakt. "Die stammen van vóór de code. Bovendien gold er een opzegtermijn van een jaar."

'Smet op blazoen'

De vereniging voor effectenbezitters VEB betreurt de vertrekregeling. "In de periode dat Takens leiding gaf aan Accell zorgde hij voor een uitstekend rendement voor de aandeelhouders, ondanks het feit dat het de laatste twee jaar wat slechter ging. Gezien het goede rendement over de jaren is het jammer dat zijn vertrek zo in strijd is met de corporate governanceregels", aldus VEB-woordvoerder Niels Lemmers. 

"Hiermee eindigt Takens' carrière in mineur. Het is een smet op zijn blazoen", zegt Lemmers. De VEB zal bij de Raad van Commissarissen van Accell opheldering vragen over de hoogte van de vertrekregeling. De toezichthoudende raad staat onder voorzitterschap van Ab Pasman, ex-topman van bierbrouwer Grolsch.

Aandeelhouders

Vermogensbeheerder Teslin, die een belang van 7 procent in de fietsenproducent bezit, onthoudt zich van openbaar commentaar op de opmerkelijke vertrekregeling van Takens. Teslin staat bekend als aandeelhouder in kleinere beursfondsen, die kritisch in de gaten houdt of hun bedrijven fatsoenlijk zakendoen.

Andere grootaandeelhouders zijn de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity en de Nederlandse verzekeraars ASR en Nationale Nederlanden. Andere flinke belangen zijn in handen van vermogensbeheerder Hoogh Blarick en Boron, het investeringsvehikel van ondernemer John Fentener van Vlissingen.

Huidig topman Van Anbeek wil niet zeggen of Accell de vertrekregeling van tevoren heeft uitgelegd aan de grootaandeelhouders. Ook wil hij niet zeggen of aandeelhouders om een verklaring hebben gevraagd. "We zullen de regeling toelichten tijdens de aandeelhoudersvergadering." Aandeelhouders kunnen tijdens de vergadering, die op 25 april in Ede wordt gehouden, niet stemmen over de regeling.

Tegenvallende resultaten

Takens gaf 18 jaar leiding aan Accell, maar moest vorig jaar april vertrekken nadat het bedrijf de strategie wijzigde. Daarna bleek dat de resultaten tegenvielen, en de koers kelderde. Tegenwoordig is een aandeel zo’n 17,30 euro waard.

Afgelopen voorjaar wees Accell een overnamebod van Pon, de eigenaar van Gazelle en Union, van de hand. Pon was destijds bereid 33,72 euro per aandeel te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van