Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Abonnementje op panty's of boxers? Niets voor Nederlanders

De oprichters van Bloomon, waar je een abonnement kunt nemen op bloembossen.

Geen zin om een dure wasmachine in één keer te betalen? Vergeet je steeds nieuwe scheermesjes te kopen? Dan kun je er een abonnement op nemen. Maar echt warm lopen Nederlanders nog niet voor dergelijke abonnementen op fysieke producten, blijkt uit onderzoek van ING.

Bloemen, panty's, hondenvoerwijn, sokken, chocola, wc-papier, boxers... je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een abonnement op nemen. De meeste bedrijven bieden spullen aan voor 10 à 15 euro per maand. Vaak zijn het producten die mensen veel gebruiken en regelmatig nieuw nodig hebben, zoals scheermesjes.

De ene na de andere startup komt met een concept, en aanbieder van bloemenabonnementen Bloomon haalde er afgelopen jaar zelfs 21,4 miljoen euro financiering voor op. Interessante markt, zou je denken. Toch hebben maar Nederlanders er weinig trek in, ontdekte het ING Economisch Bureau.

Veel Netflix, weinig producten

Het onderzoeksbureau keek naar het gebruik van abonnementen en ondervroeg daarvoor 11.000 huishoudens in 11 landen. Wat blijkt? Europeanen geven gemiddeld zo'n 5 procent van hun bestedingen uit aan abonnementen, ofwel 130 euro per maand.

Het grootste deel daarvan gaat op aan leaseauto's en digitale diensten zoals video- en muziekstreaming. Met name dat laatste is populair onder Nederlanders; 30 procent heeft een abonnement op Netlfix of een andere video-on-demanddienst. 

Nederlanders halen neus op

Opvallend: binnen Europa blijkt Nederland tot de landen te horen waar de minste interesse is voor abonnementen. De relatief rijkere landen Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk behoren bij de groep met de minste interesse. De relatief armere Zuid- en Oost-Europese landen hebben juist de meeste interesse.

Miniatuurvoorbeeld

Brandt & Levie biedt abonnementen op worst. (beeld: Brandt & Levie)

Vooral voor abonnementen op gebruiksgoederen, zoals kleren, maaltijdboxen of elektronica lopen we veel minder warm dan andere Europese landen. Nederlanders zien er volgens ING simpelweg het nut niet van in: 70 procent vindt ze niet aantrekkelijk, ten opzichte van 40 procent in Europa.

"We kunnen niet met zekerheid zeggen waar dat door komt", vertelt ING-hoofdeconoom Marieke Blom in reactie aan RTL Z. "Maar we zien wel dat veel mensen een abonnement op een duurzaam product nemen omdat ze het aantrekkelijk vinden dat ze die dan niet in één keer hoeven te betalen. Nederlanders hebben relatief hogere inkomens, waardoor dat een minder belangrijk argument is. Ook doen Nederlanders al veel internetaankopen en werken ze gemiddeld minder uren, waardoor gemak minder belangrijk is."

Lekker makkelijk

Want gemak blijkt een belangrijk argument te zijn om een abonnement af te nemen op kleine gebruiksproducten, zoals wc-papier of scheermesjes: ze worden thuisbezorgd en je zit nooit zonder. "Toiletartikelen zoals scheermesjes en voedingsmiddelen zoals zware kratten bier scoren hoog. Dat zijn producten die weinig wijzigen in gebruik, waarvan je weet hoe vaak je ze gebruikt en welk merk je het fijnst vindt. Of bijvoorbeeld dierenvoeding, wat zwaar is om te sjouwen en waarvoor je naar een aparte winkel moet."

Miniatuurvoorbeeld

 
Bij startup The Good Roll kun je terecht voor wc-papier op abonnementsbasis. (beeld: The Good Roll)

Toch heeft niet elk abonnement op dat vlak kans van slagen, zegt Blom: "De consument, al helemaal de Nederlandse, kijkt gewoon kritisch naar wat een abonnement ze oplevert ten opzichte van een eenmalige aankoop. Alleen een abonnement dat of goedkoper of echt beter is heeft kans op blijvend succes."

Vooral jonge mensen enthousiast

Wil je als ondernemer een abonnement aanbieden, dan doe je er sowieso goed aan om je te richten op jonge mensen. Vooral de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar staat open voor het afnemen van een abonnement, gevolgd door mensen tussen 25 en 44 jaar. Ook rijkere huishoudens zijn geneigd meer uit te geven aan abonnementen.