Geld en Werk

Bij Rabobank mogelijk betalen om te sparen

17 maart 2015 08:49 Aangepast: 06 september 2015 16:02

Geen rente krijgen voor je spaargeld, maar rente betalen. De Rabobank bereidt zich voor op een spaarrente die onder de nul duikt. Rabobank bevestigt tegenover RTL Z dat de bank de ict-systemen klaarmaakt voor zo’n periode.

ZIE OOK: ABN Amro schimmig over negatieve rente

De afgelopen jaren is de spaarrente steeds verder gedaald. Nog maar een week geleden liet de Rabobank weten dat de spaarrente zelfs onder de 1 procent gedaald is. Zeker consumenten met veel spaargeld verliezen daar nu feitelijk op. De vermogensbelasting alleen al is hoger dan de rente die ze van de bank krijgen. Daar komt de geldontwaarding, de inflatie, dan nog eens bovenop.

ZIE OOK: Spaarrente bij Rabobank onder de 1 procent

Verwaarloosbaar
Maar Rabobank maakt haar computersystemen nu klaar voor een negatieve spaarrente. Voor bedrijven is dit soms al praktijk, maar voor consumenten lijkt deze situatie vooralsnog niet in zicht. Het zou uniek in de geschiedenis zijn.

ZIE OOK: Spaarders betalen te veel belasting

"Uiteraard is sprake van een uitzonderlijke (en onvoorspelbare) situatie waar je als bank in ieder geval op voorbereid moet zijn", aldus een woordvoerder van Rabo. Hij voegt er aan toe dat de bank de kans dat het daadwerkelijk gaat gebeuren vooralsnog 'verwaarloosbaar' acht.

Zakelijke klanten
Rabo is begonnen met het aanpassen van de ict-systemen toen de negatieve rente voor bedrijven in zicht kwam.

ZIE OOK: Help, ik heb geld, maar wat moet ik ermee?

"We bevinden ons in een uitzonderlijke tijd", aldus de woordvoerder, "waar op dit moment als gevolg van het gevoerde Europese monetaire beleid, uitsluitend de grootste zakelijke klanten en financiële instellingen als ze kortstondig geld bij ons stallen te maken kunnen krijgen met een negatieve rente. Om dit te kunnen faciliteren hebben we onze systemen aangepast. In de oude systemen is immers nooit rekening gehouden met de mogelijkheid van een negatieve rente."

Consumenten
Daarna heeft de Rabo doorgepakt en werkt men ook aan de mogelijkheid consumenten een negatieve rente te bereken. "We zijn sinds een paar jaar bezig om in fases onze betaalinfrastructuur te verbeteren en aan te passen. Om zo onder andere de groei van virtualisering (zoals mobiel bankieren) beter te kunnen ondersteunen en continuïteit te waarborgen. Nu we onze systemen sowieso aan het aanpassen zijn, is er besloten om dan ook de mogelijkheid van een negatieve rente mee te nemen in deze vernieuwingen."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore