Geld en Werk

FNV: 1 miljoen euro is genoeg beloning voor topbankier

19 april 2018 18:04 Aangepast: 03 mei 2018 06:21
Beeld © ANP

Vakbond FNV Finance wil dat er een beloningspact komt waarin banken en verzekeraars vastleggen hoe hoog het salaris van hun topbestuurders mag zijn. Door de afspraken zou de beloning van topbankiers op maximaal 1 miljoen euro liggen. "Dit is niet realistisch, niemand in de sector zal hiermee akkoord gaan."

De vakbond stelt een beloningspact voor, waarin onder andere wordt bepaald dat de salarissen van topbestuurders niet meer mogen stijgen dan de cao-loonsverhogingen in de sector. Daarnaast zou het verschil tussen de beloning van de top, inclusief bonussen, niet meer mogen zijn dan 20 keer het salaris van de laagste verdienende medewerker.

FNV vindt het niet te verkroppen dat de vakbond 'zware onderhandelingen' heeft gevoerd met banken en verzekeraars voor een loonsverhoging van 2 procent voor de medewerkers, terwijl de top zichzelf flinke loonsverhogingen geeft.

"Dat is aan medewerkers niet uit te leggen", zegt Gerard van Hees, bestuurder van FNV Finance. "Zeker wanneer het organisaties betreft die door de Nederlandse belastingbetaler zijn gered of waar mensen bij duizenden tegelijk zijn - en nog steeds worden - ontslagen."

Callcenter vs ceo

Nu verdienen de topmannen van de grote banken een stuk meer dan die 20 keer het laagste loon. Ralph Hamers van ING, over wiens loonsverhoging veel ophef was, verdient zo'n 40 keer meer dan zijn minst verdienende werknemer, rekende FNV uit. Bij Aegon is dat factor 57, NN Groep factor 40, Van Lanschot Bankiers factor 30 en Rabobank factor 24.

FNV rekent daarvoor met het gemiddelde salaris in de laagste schalen: bij verzekeraars ligt dat op 40.000 euro per jaar, bij banken 50.000 euro. Dan gaat het bijvoorbeeld om klantadviseurs en callcentermedewerkers. Het werk wat daar qua salaris nog onder zit, is meestal uitbesteed, laat een woordvoerder weten. Gerekend met deze schaal zou het maximumsalaris van een topbestuurder op 1 miljoen euro liggen.

'Niet realistisch'

Dat staat in schril contrast met de beloning van 2 miljoen die Hamers krijgt, en die verhoogd zou worden met 50 procent, totdat die beslissing werd teruggedraaid wegens maatschappelijke druk.

Bert Tieben, onderzoeker bij SEO Economisch Onderzoek, noemt het plan van FNV 'gezien de loonstructuur van nu helemaal niet realistisch'. "In de crisisjaren zijn de beloningen in de financiële sector gematigd vanwege de redding door de staat", zegt hij. "Nu staan alle seinen weer op groen om hogere salarissen aan de top te geven. Hier zal niemand in de sector mee akkoord gaan."

Niet goed voor innovatie

Het werkt niet alleen verkeerd voor de top, stelt Tieben, maar ook voor de rest van het bedrijf. "Medewerkers willen ook perspectief naar boven hebben. Als je voor de topman een salarisplafond instelt, duw je het hele loonhuis naar beneden.". 

Hij vindt het bovendien zorgelijk voor de innovatie in de sector. "Innoveren is risico nemen, en daar staat vaak een beloningsprikkel tegenover (bijvoorbeeld een prestatiebonus, red.). Als je daarmee stopt, neem je een stevige prikkel weg om te innoveren."

Tieben vindt het vreemd dat de discussie alleen over banken en verzekeraars gevoerd wordt. "Dit is een eindeloze discussie over vage publieke belangen die zijn geïdentificeerd. Er zit geen logica in om alleen de beloningen in de financiële sector te beperken", concludeert de onderzoeker. "Er zijn wel meer grote bedrijven waarvan we niet willen dat ze omvallen, het hoeft niet alleen over systeembanken te gaan. Een partij als PostNL laten we ook niet zomaar omvallen, lijkt me."

Nederlanders zeer negatief over beloning banktop

FNV Finance voerde verder een peiling uit onder 1700 Nederlanders naar hun mening over topbeloningen in de financiële sector. Niet geheel verrassend: 71 procent is negatief of zeer negatief over salarisverhogingen van meer dan 25 procent.

Een groot deel geeft daarnaast aan dat ze minder vertrouwen hebben in topbestuurders van financiële instellingen en de medewerkers, sinds de salarisverhogingen zoals die van Hamers naar buiten zijn gekomen.

`