Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Woningmarkt kookt verder droog: Den Haag is het nieuwe Amsterdam

Den Haag, de stad waar de huizenprijzen het hardst stijgen. Beeld © iStock

De huizenprijzen blijven hard stijgen, maar er verandert wel wat in het beeld: in Rotterdam en Den Haag gaan de prijzen nu veel harder omhoog dan in Amsterdam. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Lange tijd trok Amsterdam de kar als het ging om stijgende woningprijzen. Maar het afgelopen jaar ging het vooral in Den Haag en Rotterdam snoeihard omhoog. In de hofstad stegen de prijzen met maar liefst 24 procent. In de havenstad kwam er 15 procent bij.

In Amsterdam (+12 procent) en Utrecht (+13 procent) stegen de prijzen ook weer harder dan het landelijk gemiddelde. Dat kwam uit op een kleine 10 procent.

Miniatuurvoorbeeld

Prijzen stijgen door

De nog altijd hard stijgende prijzen gaan hand in hand met een dalend aanbod aan woningen. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 13 procent minder huizen verkocht dan een jaar eerder.

Volgens de NVM droogt het aanbod van koopwoningen op omdat mensen wachten met hun huis te koop zetten totdat ze zelf een woning hebben gevonden. Hoe meer mensen dat doen, hoe kleiner het aanbod wordt. Dat effect kan zichzelf logischerwijs weer versterken.

Uitwijken naar Rotterdam en Den Haag

In de steden zien de NVM-makelaars daarnaast steeds meer expats en particuliere beleggers die woningen kopen. In Den Haag en Rotterdam zouden steeds meer kopers komen die uitwijken vanuit de hoofdstad.

Particuliere beleggers, die panden opkopen voor verhuur, spelen een steeds grotere rol op de woningmarkt in de grote steden. In de grote steden werd een op de vijf tot zelfs een kwart van de woningen gekocht door investeerders.

Beleggers verdringen starters

"Particuliere beleggers kopen vooral kleine en goedkope woningen en verdringen daarmee de in toenemende mate koopstarters", stelt de NVM. Die woningen worden vervolgens vaak weer verhuurd voor veel meer geld dan de hypotheeklasten, waardoor de woningen niet uit de beschikbare voorraad verdwijnen, maar wel buiten bereik komen van mensen met een 'bescheiden budget'.

Omdat er niet genoeg huizen te koop worden gezet en de nieuwbouw nog altijd achterblijft, verwacht de NVM dat de prijzen voorlopig zullen blijven stijgen. De vereniging denkt dat de woningmarkt 'volledig vastloopt' als de politiek niet ingrijpt.

Bestemmingsplannen moeten sneller goedgekeurd worden en ook het kabinet moet ervoor zorgen dat de woningmarkt in beweging blijft, vindt de NVM.

Min 40 procent

Vooral voor starters is de situatie steeds nijpender. Het aantal woningen onder de 150.000 euro dat werd verkocht daalde in een jaar tijd met maar liefst 40 procent. Ook huizen tot 200.000 euro (-19 procent) en 250.000 euro (-16 procent) werden veel minder vaak verkocht.

Dat starters het moeilijk hebben, blijkt niet alleen uit cijfers van de NVM. Vorige week bleek al uit onderzoek van Q&A dat een groot deel van de starters hulp nodig heeft van ouders bij het aankopen van een eerste woning.

Dit is een artikel van