Geld en Werk

Hybrideauto's leasen uit de mode door hogere bijtelling

21 juli 2016 14:27 Aangepast: 30 juli 2017 21:30
Beeld © ANP

Leuk hoor, die hybride auto, maar als de belastingvoordeeltjes wegvallen willen we hem niet meer hebben. Het aantal bestellingen daalde van 12 procent van de auto's naar een kleine 4 procent, meldt Leaseplan. Vorig jaar profiteerde het bedrijf nog van een stormloop op de semi-electrische auto's, die toen nog onder de oude regeling vielen.

Eind 2015 was er nog erg veel vraag naar de auto's, die toen nog éénmalig onder een gunstige belastingregeling vielen. Het kabinet paste op 1 januari de bijtellingstarieven aan. Daardoor moeten nieuwe eigenaren geen 7 procent bijtelling meer betalen, maar 15 procent.

Volgend jaar gaat dit tarief nog een stap omhoog: naar 22 procent. Dat is net zoveel als een benzineauto. Nadelig voor de hybrideauto, want die is duurder in aanschaf dan zijn concullega.

Martijn Versteegen, marketing directeur bij LeasePlan Nederland, baalt daarom van het wegvallen van de regeling. "Het nieuwe bijtellingsregime biedt nauwelijks ruimte om te kiezen voor je portemonnee."

Kabinet zet in op elektrisch rijden

Het kabinet ziet dat daarentegen anders: die wil niet de hybride auto's stimuleren, maar de elektrische wagens. Verwacht wordt dat in 2040 zo'n 35 procent van alle nieuw verkochte auto's een stekker zal hebben.

Dat is niet vreemd, want vermoedelijk zakt de prijs van de accu van deze wagens rond 2025 flink in prijs, waardoor de vierwielers goedkoper worden in de aanschaf. Toch is het nog even wachten tot het zover is en deze trend aanslaat: het aantal geleasde auto's steeg afgelopen half jaar licht, van 1 procent naar 2 procent, zegt Leaseplan. ""De overstap naar volledig elektrisch rijden is voor veel leaserijders nog een brug te ver."

Leaseplan profiteerde flink van regeling

Autoleasebedrijven profiteerden begin dit jaar jaar nog flink van het aflopen van de regeling. Sterker nog: ze hamsterden de wagens massaal om klanten te trekken met een voordeeltje, schreef dagblad Trouw. Om toch nog gebruik te kunnen maken van de oude subsidies, nemen veel leaserijders geen nieuwe auto, maar verlengen ze hun bestaande contract. Zo kunnen ze langer van de oude bijtellingstarieven profiteren.

Leaseplan vindt het wel welletjes met al die bijtellingsregelingen en een beter plan: "Wij pleiten dan ook nog steeds voor een eerlijker belastingsysteem en dat is volgens ons betalen naar gebruik. Dat zal pas ècht leiden tot minder kilometers, minder files en minder CO2-uitstoot", zegt Versteegen.
 
Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore