Geld en Werk

Wiebes: Vanaf 2020 echt rendement belasten

25 september 2015 21:04 Aangepast: 25 september 2015 21:19
Beeld © ANP

In 2020 wordt hopelijk dan toch écht het werkelijke rendement op vermogen ingevoerd. Tenminste: als het aan staatssecretaris Wiebes ligt.

Dat vertelt hij in Z Today naar aanleiding van een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Daarmee zou het kabinet een groot punt van irritatie weghalen. Op dit moment gaat de belastingdienst er namelijk nog vanuit dat spaarders jaarlijks 4 procent rendement behalen, maar dat is tegenwoordig lang niet meer altijd het geval.
 
Het kabinet wil dit percentage vanaf 2017 verlagen naar 2,9 procent voor vermogens tot 125.000 euro. Wie meer dan een miljoen heeft, moet 5,5 procent betalen. Het CPB vindt dit oneerlijk omdat sommige Nederlanders veel minder rendement behalen.
 
Drie jaar na invoering regels herevaluatie
"Het CPB vermoedt dat het meest eerlijke systeem er één is waarin we werkelijk rendement gaan belasten", zegt Wiebes. "Dat is ook precies het standpunt van het kabinet. Daarom hebben we nu ook stappen in die richting gezet. Drie jaar na de invoering van de regels, als de systemen beter worden en er meer informatie beschikbaar is, kijken we of het wel kan." Op dit moment wil het kabinet dit niet invoeren omdat het voor teveel rompslomp zorgt bij de belastingdienst.

Sijbren Cnossen, oud-hoogleraar, die tegenwoordig onderzoek doet bij het Centraal Planbureau noemde dat argument afgelopen week in het Financieele Dagblad trouwens het 'flauwekul'. "Het is een gezocht argument, omdat men het gewoon niet wil." 

Wat ga jij betalen?
Op dit moment betekenen de plannen in de praktijk dat alleenstaanden tot een vermogen van drie ton straks goedkoper uit zijn. Voor mensen met een partner geldt dat voor een vermogen tot zes ton. Over de waarde van het eigen huis hoeft geen vermogensrendementsheffing te worden betaald. Bereken in onze tool wat dit voor jouw vermogen betekent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van