Prinsjesdag

CDA eist opheldering over 'miljardentegenvaller' Belastingdienst

20 september 2016 17:47 Aangepast: 21 september 2016 13:41
Archieffoto Beeld © ANP

Het CDA gaat vragen stellen aan staatssecretaris Wiebes. Volgens CDA-kamerlid Pieter Omtzigt blijkt uit de begrotingsstukken van de Miljoenennota dat de reorganisatie van de Belastingdienst meer dan een miljard euro extra kost. "Je kunt niet zomaar zo veel meer geld uitgeven, zonder dat toe te lichten."

Sinds 2015 is de Belastingdienst bezig met een reorganisatie. Die moet leiden 'tot een dienst die op termijn beter kan presteren, goedkoper wordt en meer in control is'.

In de begroting van het ministerie van Financiën valt te lezen dat er tot en met 2024 in totaal 2,4 miljard euro in de Belastingdienst wordt geïnvesteerd. Volgens Omtzigt is dat 1,3 miljard euro meer dan tot nu toe bekend was. "Een miljardentegenvaller bij de Belastingdienst", aldus het kamerlid.

Investeringen zeker, besparingen onzeker

Uit de stukken blijkt dat er tegenover de investeringen ook fikse besparingen staan. Per saldo kost de reorganisatie bij de Belastingdienst de komende jaren ongeveer 300 miljoen.

"Dat kan allemaal zijn, maar ik moet nog maar zien of die besparingen zich ook echt gaan voordoen. Dat betwijfel ik", aldus Omtzigt. "Bij de huidige ontslagronde is de helft van de deurwaarders vertrokken. Als je mensen met achterstanden niet achter de broek zit, dan stijgen je belastinginkomsten niet, maar dan dalen ze juist."

Hij stuurde vanmiddag dan ook de alarmerende tweet uit dat de hervorming 'uit de handen loopt'.

Debat over de begroting

Maar, volgens het ministerie van Financiën is er helemaal geen sprake van een tegenvaller. "Omtzigt vergelijkt appels met peren", zegt een woordvoerster. "Hij telt dingen bij elkaar op, die je niet zo kan presenteren." Volgens haar is het investeringsprogramma niet duurder geworden. 

Dat dit niet duidelijk terug te vinden is komt volgens het ministerie omdat posten zijn overgeheveld. "Dat klinkt ingewikkeld, maar zo werkt het." 

Over twee weken staat een debat gepland over de begroting van het Ministerie van Financiën. Omtzigt: "Dat wordt een spannend debat." Hij denkt namelijk dat Wiebes flink in de problemen kan komen. 

`