Werk

Pakketsorteerders in actie tegen werkdruk: 'We verwerken 800 pakketjes per uur'

28 maart 2018 17:30 Aangepast: 28 maart 2018 20:35
Maury van der Tuuk, pakketsorteerder bij het PostNL sorteercentrum in Hoogezand. Beeld © Eigen foto

60 uitzendkrachten zijn de te zware pakketten en hoge werkdruk meer dan zat. Zij eisen in een petitie, die ze woensdag in Den Bosch aanbieden aan hun werkgever, meer zekerheid, meer loon en minder werkdruk. "Als je een paar keer je quotum niet haalt, ben je je baan kwijt."

"Er zit veel arbeid achter het pakketje dat jij thuisbezorgd krijgt", vertelt Maury van der Tuuk. Zij is sinds twee jaar pakketsorteerder bij PostNL in Hoogezand. "De pakketjes komen binnen in vrachtwagens. Daarna moeten wij als pakketbezorgers zo'n 800 pakketen per uur op de band leggen. Alle mensen bij elkaar sorteren elke avond 40.000 tot 50.000 pakketjes."

35 kilo

Dat komt erop neer dat een sorteerder elke 4,5 seconde een pakketje moet verwerken. Maar zelfs dat geeft een nog rooskleurig beeld, omdat sommige pakketten 30 tot 35 kilogram wegen. "Die gaan langzamer, dus dat moet je weer inhalen met de lichtere pakketten. Dan moet je bijna elke seconde een pakketje sorteren. Het is draaien, gooien, draaien, gooien", lacht Maury.

En wat gebeurt er als je dat quotum van 800 per uur niet haalt? "Als dat te vaak gebeurt, dan ben je in principe je baan kwijt", zegt Maury. De postsorteerders werken namelijk veelal als uitzendkrachten. "Je krijgt natuurlijk wel een paar keer een waarschuwing, maar als je dat quotum te vaak niet haalt, roepen ze je gewoon niet meer op. Je moet gewoon doorgaan, je verstand op nul zetten en hopen dat je het volhoudt."

Onacceptabel

Door de werkdruk, de onzekerheid én de slechte betaling hebben de uitzendkrachten een petitie aangeboden. Daarin vragen zij onder meer om een vast contract volgens de cao van PostNL in plaats van de uitzendcao. Ook willen de ondertekenaars dat de druk verlaagd wordt. 

"Als we iets meer tijd krijgen, dan kunnen we die zware pakketten gewoon met twee collega's tillen", zegt Maury. "Daar hebben we nu gewoon geen tijd voor, omdat we dan niet aan dat quotum van 800 pakketten per uur komen. Maar als je drie van die zware pakketten in je eentje hebt gedaan, ga je dat echt in je armen en je rug voelen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore