Ga naar de inhoud
Werk en Geld

Woonboerderij gezocht: landelijk wonen is in trek

Deze woonboerderij in Middenbeemster staat te koop. Beeld © Christie's

Wonen buiten de bebouwde kom, bijvoorbeeld in een grote boerderij, wint aan populariteit. Het aantal verkochte woningen in landelijk gebied nam vorig jaar met 10 procent toe, meldt makelaarsvereniging NVM. Maar ook hier speelt krapte inmiddels een rol, wat de woningprijzen stuwt.

Het ziet er zo idyllisch uit: een grote boerderij met veel buitenruimte om zelf wat dieren te houden. Ook een moestuin mag niet ontbreken.

Natuurlijk, het heeft wat meer onderhoud nodig dan een nieuwbouwhuis in een vinexwijk als Leidsche Rijn. Maar daar krijg je dan wel heel veel buitenleven voor terug. En het hoeft niet eens ver buiten de grote stad te zijn.

Populariteit vlakt wel af

Vorig jaar werden er 5700 zogenoemde landelijke woningen verkocht. Dat zijn huizen buiten de bebouwde kom of die landelijk gelegen zijn. Ook woonboerderijen vallen onder die categorie. In 2016 werden er 5300 van deze woningen verkocht. Dat was toen overigens een stijging van maar liefst 40 procent ten opzichte van een jaar eerder. De populariteit is dus nog steeds groeiende, maar vlakt wel af. Het aanbod loopt ook terug.

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Boven: een woonboerderij in Zuid-Holland van 1 miljoen euro. Onder: een Limburgse vierkantshoeve van 200.000 euro. (foto's: Funda)

In Amsterdam wonen is duur, maar wie wil genieten van het buitenleven moet ook de portemonnee trekken. Een gemiddelde landelijke woning kostte vorig jaar 415.000 euro. Een jaar eerder was dat nog 385.000 euro. Ter vergelijking: voor een gewoon huis legden kopers vorig jaar gemiddeld 260.500 euro neer.

Vierkante meterprijzen lopen uiteen

Landelijk wonen staat trouwens niet gelijk aan wonen in een uithoek. Ook in de Randstad kun je landelijk wonen.

Miniatuurvoorbeeld

De vierkante meterprijzen liggen, zeker rond Utrecht en Amsterdam (meer dan 3500 euro per m2), fors hoger dan in de rest van het land. De goedkoopste woonboerderijen vind je in Limburg, Friesland, Groningen en Drenthe. Daar betaal je nog geen 2000 euro per vierkante meter.

For sale

Denk je nou: zo'n woonboerderij lijkt me ook wel wat? Dan hebben we nog een pareltje voor je gevonden in hartje Middenbeemster. Vraagprijs: 2.995.000 euro. En dat op maar vijftien 'filevrije' autominuten van Amsterdam.

Voor dat geld krijg je een huis met meer dan vijfhonderd vierkante meter woonoppervlakte op een perceel van bijna twee hectare. Ruimte genoeg voor wat paardjes in de wei. Ook ruimte genoeg voor jezelf en gasten overigens: het huis telt vijf slaapkamers, twee logeerkamers en drie badkamers.

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

De stallen van deze voormalige boerderij zijn omgebouwd tot kamers. (foto's: Christie's)