Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hier staan de duurste huizen van Nederland (hint: niet in Terneuzen)

Klaar om naar de supermarkt te gaan in Wassenaar.

De duurste straat van Nederland is de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar. Ook vorig jaar leverde die gemeente onder de rook van Den Haag de meest prijzige straat van het land, maar toen was dat nog Konijnenlaan. In de Tholensstraat in Terneuzen staan gemiddeld juist de allergoedkoopste huizen.

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedwaarderingsbedrijf Calcasa. Het bedrijf heeft een model ontwikkeld waardoor de computer ongeveer het werk van een taxateur doet.

Voor de waardering van een woning wordt onder meer gekeken naar de verkoopwaarde van vergelijkbare woningen, de ligging, de staat van het huis, de perceelgrootte en de inkomensklasse van de bewoners.

2,5 miljoen gemiddeld

In de Wassenaarse Groot Haesebroekseweg kost een stulpje, door de bank genomen, 2,5 miljoen euro. Daarmee is de nieuwe duurste straat ongeveer even duur als die van vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Groot Haesebroekseweg in Wassenbaar (beeld: Google Maps)

Prima wonen, maar waar zijn de buren?

Voor dat geld krijg je wel zonder uitzondering een forse villa met oprijlaan. "Ik voel mij hier vrij en leuk", zegt een van de gelukkige bewoners van de straat.

Een mogelijk nadeel (of voordeel) van een villawijk is wel dat je je buren niet zo snel tegen het lijf loopt met al die vrijstaande woningen. En met goedgevulde zakken kan er nog weleens een reisje vanaf. "Ik heb goed contact met de buren, maar ze zijn heel veel in het buitenland", zegt onze bewoner.

Vier decennia gelukkig in de goedkoopste straat

Met 2,5 miljoen euro is een huis in de duurste straat van Nederland 34 keer duurder dan in de Tholensstraat in Terneuzen. In die straat, de goedkoopste van ons land, is een gemiddeld huis 80.000 euro waard.

Miniatuurvoorbeeld

De Tholensstraat in Terneuzen (beeld: Google Maps)

Maar dat wil niet zeggen dat het er slecht wonen is, zegt mevrouw Leijdekkers. Ze woont al 37 jaar naar tevredenheid in de straat, die wel is veranderd in de loop van de tijd.

"Vroeger was soms heel de buurt buiten, maar nu niet meer. Tegenwoordig rijden er ook veel meer auto's door de straat", aldus de bewoonster. Maar vroeger was zeker niet alles beter. Want de straat werd lange tijd geplaagd door drugsoverlast, maar dat is inmiddels verleden tijd.

Je buren lange tijd niet zien, zoals in Wassenaar, is er in de Tholensstraat trouwens niet bij. "De buren tegenover mij zitten op vijf stappen afstand. Hier kom je altijd iemand tegen en je zegt eens gedag of je maakt een keer een praatje", zegt Leijdekkers (57), die van plan is om oud te worden in de straat waar zij al bijna vier decennia woont.

+167 procent

Hoewel het fenomeen in de Tholensstraat voorlopig zich niet zal voordoen, is het aantal miljoenenwoningen de afgelopen jaren spectaculair gestegen, op de rug van de gekte op de woningmarkt. In een jaar tijd nam het aantal miljoenenhuizen toe met 37 procent.

In de afgelopen vier jaar tijd steeg dat aantal zelfs met een gigantische 167 procent. In Nederland staan nu 42.300 woningen met een waarde van meer dan een miljoen euro. Tijdens de vorige piek, in 2008, waren dat er nog maar 28.100. Op het dieptepunt van de crisis waren het er nog maar 16.000.

Minimaal een ton rijker

Met een gemiddelde waardestijging van 9,2 procent werden miljoenenhuizen wat sneller duurder dan 'gewone' huizen. De gemiddelde waardestijging van woningen in 2017 was 8 procent.

Eigenaren van miljoenenwoningen zijn afgelopen jaar, zonder daar iets voor te hoeven doen, dus pak 'm beet een ton (of veel meer) rijker geworden, alleen al door hun stenen. Huizen met een waarde van meer dan een miljoen werden 9,2 procent duurder.

Amsterdam koploper

De meeste miljoenenhuizen vind je, hoe kan het ook anders, in de regio Amsterdam. Een kwart van alle peperdure woningen staat in of in de buurt van de hoofdstad. Dat zijn er in totaal 10.300. Andere grootstedelijke regio's volgen op gepaste afstand. Zo telt grootstedelijk Utrecht er 6300 en groot-Den Haag 4800.

Maar in de Gooi en Vechtstreek, met gekende dure oorden als Blaricum, Huizen en Laren, loop je de grootste káns om tegen een miljoenenwoning aan te lopen. 7,4 procent van de huizen in deze regio gaat pas van de hand voor een bedrag met minimaal zes nullen.

De regio Haarlem (6,7 procent) en Groot-Amsterdam (4,1 procent) maken de top drie vol.

9,5 procent onder de vraagprijs

Overigens moeten eigenaren van miljoenenwoningen als ze gaan verkopen zich wel opmaken voor een kleine teleurstelling. De duurste huizen gaan gemiddeld voor 9,5 procent onder de vraagprijs weg.

De gemiddelde koopwoning verwisselt van eigenaar voor 2,7 procent minder dan de prijs die de verkopers in gedachte hadden.