Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Huis kopen? Hypotheekrente dit jaar waarschijnlijk licht omhoog

Beeld © RTL Z

De hypotheekrente gaat dit jaar waarschijnlijk omhoog. Het gaat dan vooral om de langere rentes voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar of langer. Dat verwacht hypotheekadviseur De Hypotheker.

Dat de hypotheekrente nu zo laag is, komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. Die stimuleert een lage rente, om zo de economie aan te jagen. Want hoe lager de rente, hoe voordeliger het is voor consumenten en bedrijven om geld te lenen voor uitgaven en investeringen. En dat zorgt weer voor economische groei.

Afbouwen

Maar nu de economie weer op stoom is, is de verwachting dat de ECB dit beleid in september verder gaat afbouwen. En daardoor gaat de rente licht omhoog, denkt De Hypotheker.

Hypotheken met een langere looptijd zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De meeste mensen, ruim 39 procent, kiezen er door de lage rente voor om hun hypotheek 20 jaar vast te zetten. Maar een steeds grotere groep (ruim 10 procent) kiest ook voor de maximale looptijd van 30 jaar vast.

Miniatuurvoorbeeld

Een op de vier kopers heeft voorkeur voor een lange rentevaste periode. Inmiddels ligt de rente bij 10 jaar vast op 2,24 procent, die voor een rentevaste periode van 20 jaar op 2,98 procent, en bij 30 jaar op 3,75 procent.

Meer op rtlz.nl:
Hier moet je op letten als je jouw hypotheekrente lang wilt vastzetten

Bron: RTL Z / Carien ten Have