Geld en Werk

ANP-directie verdeelde vorig jaar bijna 7 ton

19 april 2018 16:02 Aangepast: 19 april 2018 17:34
Directeuren Guido van Nispen en Marcel van Lingen bij de 80ste verjaardag van het ANP Beeld © ANP

De directie van persbureau ANP kon vorig jaar bijna 7 ton verdelen. Die beloning valt vooral zo hoog uit door de ontslagpremie voor ex-topman Guido van Nispen.

Uit het jaarverslag van het ANP, dat onlangs is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, blijkt dat de beloning voor de twee huidige directeuren en de ex-topman 672.900 euro bedroeg. Het verslag vermeldt één bedrag, en maakt geen onderverdeling naar individuen.

Vertrek directeur

Eind 2016 meldde RTL Z al dat directeur Van Nispen moest vertrekken. Aanvankelijk werd dat nog door de directeur en de toenmalige president-commissaris Rijkman Groenink ontkend.

Maar in maart vorig jaar kondigde het ANP aan dat Van Nispen in juni toch afscheid zou nemen. Hij werd vervangen door algemeen directeur Martijn Bennis en mediadirecteur Marcel van Lingen.

De vertrekregeling van Van Nispen neemt een substantieel deel van de totale directiebeloning voor zijn rekening. RTL Z meldde eerder dat hij een afkoopsom van 1,5 ton zou meekrijgen. Gerekend met een gezamenlijk salaris van zo'n 3,5 ton van de huidige directeuren, kon de ex-directeur vorig jaar in totaal zo'n 3 ton bijschrijven. Dat is inclusief salaris in de eerste jaarhelft en afkoop van vakantiedagen. 

Verliezen

Onder Van Nispen boekte het ANP aanhoudend nettoverlies, mede door forse afschrijvingen van goodwill, de meerwaarde van een bedrijf die zit in dingen als reputatie, het klantenbestand en merkwaarde. Vorig jaar stond er een min van bijna een half miljoen euro onder aan de streep, op een omzet van een kleine 25 miljoen. Operationeel is het persbureau wel winstgevend.

Omdat de voormalige eigenaar Vereniging Veronica vond dat het ANP uiteindelijk niet zelfstandig zou kunnen bestaan, werd het persbureau vorige maand verkocht aan Talpa van John de Mol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`