Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Persbureau ANP boekte ook in 2017 verlies

Beeld © ANP

Persbureau ANP heeft over 2017 opnieuw verlies geboekt. Vorig jaar bedroeg het verlies 470.000 euro, iets meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een interne mail die de directie vandaag aan de werknemers stuurde.

Volgens de mail komt het verlies voort uit een afschrijving op de goodwill van 3,6 miljoen euro. Die afschrijving moest worden gedaan omdat de eigenaar Vereniging Veronica het ANP ooit kocht voor een bedrag dat hoger ligt dan de boekwaarde eind 2017. De afschrijving komt boekhoudkundig ten laste van de winst.

Operationeel winstgevend

In de mail benadrukt de directie dat het persbureau operationeel winstgevend is. In 2017 werd een operationele winst (vóór rentebetalingen, belastingen en afschrijvingen) geboekt van 3,2 miljoen euro. Bovendien wist het ANP een deel van de lening bij de Rabobank vervroegd af te lossen.

Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat het ANP een nettoverlies boekt. Omdat eigenaar Veronica niet meer voor de verliezen wilde opdraaien, deed het enkele pogingen om (een deel van) het persbureau te verkopen.

ANP verkocht

Eerdere pogingen mislukten, maar twee weken geleden werd uiteindelijk toch een koper gevonden. Talpa Network van John de Mol neemt het persbureau over. Hoeveel Talpa voor het ANP betaalt, is onbekend.

In een toelichting stelt directeur Martijn Bennis dat Talpa niet direct zal proberen het winstniveau op te krikken. "Talpa wil investeren in het ANP. Het winstniveau op de korte termijn is minder belangrijk."