Geld en Werk

'Kosten uitvaart veel te onduidelijk, zet prijzen online'

24 april 2018 06:00 Aangepast: 24 april 2018 08:57
Een grafdelver aan het werk in Amsterdam. Beeld © ANP

Uitvaartverzorgers zijn behoorlijk schimmig over hun tarieven. Dat blijkt uit een rondgang van de Consumentenbond langs 180 uitvaartondernemers. Maar liefst 90 procent van de bedrijven wilde niet meewerken aan het onderzoek.

Voor niet alleen de Consumentenbond, maar ook veel consumenten zijn de precieze kosten voor een uitvaart onduidelijk. Een kwart van de 1700 Nederlanders die de Consumentenbond vroeg naar hun ervaringen met uitvaartondernemers, zegt niet goed of onvolledig te zijn ingelicht bij het regelen van een uitvaart.

Er werd helemaal niet gesproken over de kosten, de kosten werden pas aangegeven toen daar expliciet naar werd gevraagd en consumenten kregen zelfs onbesproken kosten op hun bordje.

Prijzen online

"Uitvaartverzorgers zouden veel transparanter moeten zijn over hun tarieven", zegt Bart Combée, dircteur van de Consumentenbond. "Consumenten hebben al genoeg aan hun hoofd als ze een uitvaart moeten regelen. In zulke moeilijke tijden wil je niet hoeven te gissen naar de kosten van een uitvaart."

De Consumentenbond dringt erop aan dat uitvaartondernemers de tarieven voortaan op hun website vermelden. 40 procent van de bedrijven heeft geen prijzen online staan.

Het basistarief voor een uitvaart bedraagt tussen de 985 en 2550 euro, aldus de Consumentenbond. 

ZIE OOK: Enorme prijsverschillen in grafkosten: van 700 tot 7000 euro

Bron: Monuta

Hoe bespaar je op je uitvaart?

Een uitvaart kan behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van