Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Woningmarkt in vier grote steden kookt droger en droger

Het wordt met de week lastiger om in de vier grote steden een huis te vinden. Het aanbod is zo schraal, dat er steeds minder verkocht wordt. Voor het eerst in bijna vier jaar daalde het aantal verkochte woningen in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Den Haag.

De daling van het aanbod gaat gepaard met nog altijd stijgende prijzen. Het afgelopen kwartaal gingen koopwoningen voor gemiddeld 9 procent meer weg dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees ook: Droomhuis gevonden? Zo doe je het winnende bod

Rotterdam het nieuwe Amsterdam?

Niet geheel verrassend, in de vier grote steden was die prijsstijging hoger. Rotterdam spant de kroon. Daar werden huizen bijna 15 procent duurder. In Utrecht is de stijging met 11 procent het kleinst.

Miniatuurvoorbeeld

Wie op zoek is naar een appartement heeft waarschijnlijk het meeste geduld nodig. Het aantal verkochte appartementen daalde het vorige kwartaal met ruim 10 procent, terwijl de prijzen stegen met 12,5 procent. De grote prijsstijging en de grote verkoopdaling laten zien hoe krap de woningmarkt op dit moment is.

Definitieve versus voorlopige cijfers

Het CBS kijkt naar de cijfers van het Kadaster. Daarin zijn de daadwerkelijke transacties van woningen te zien. Deze cijfers lopen een aantal weken achter op de cijfers die makelaars presenteren. Die zijn gebaseerd op voorlopige koopcontracten en dus niet op definitieve verkoop.

In de meest actuele NVM-cijfers spant Den Haag de kroon, met een prijsstijging van maar liefst 24 procent. Is het dan onmogelijk om nog ergens een huis te vinden? Nee, lieten we eerder zien:

Dit is een artikel van