Geld en Werk

Huizenprijzen stijgen dit jaar 'spectaculair' harder, aanbod daalt

10 april 2018 10:08 Aangepast: 02 mei 2018 12:31
Beeld © Archieffoto ANP

De huizenprijzen gaan dit jaar 'spectaculair harder' stijgen. Wie een huis wil kopen betaalt dit jaar gemiddeld 8 procent meer dan vorig jaar, meldt ABN Amro. Dat komt vooral doordat er steeds minder huizen te koop staan.

Hierdoor is de gemiddelde verkoopprijs in de eerste drie maanden van dit jaar harder gestegen dan de stijging van 6 procent die was verwacht, meldt ABN Amro in de Woningmarktmonitor.

In februari steeg de prijs zelfs met 9,5 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat de prijzen zo hard stegen, gebeurde voor het laatst in 2001, meldt de bank. De huidige prijzen komen in de buurt van het topniveau van vóór de crisis in 2008

Krapte

Oorzaak (en gevolg) van de forse prijsstijgingen op de toch al verhitte woningmarkt is dat er steeds minder woningen te koop staan. En daardoor worden huizen steeds moeilijker verkocht, schrijft ABN.

Dat zorgt ervoor dat er voor het eerst in jaren minder woningen verkocht zijn in de eerste twee maanden van het jaar. Die daling zal ook verder doorzetten dit jaar en volgend jaar, met 5 procent per jaar, verwacht de bank. 

'Gespannen'

"De woningmarkt is gespannen. Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden", verklaart econoom Philip Bokeloh. 

En de prijzen zullen voorlopig nog wel verder omhoog gaan, volgend jaar met 5 procent, verwacht de bank. Dat komt doordat de hypotheekrente niet heel hard zal stijgen, aldus Bokeloh. 

Nederland behoort volgens de bank inmiddels tot de landen waar de huizenprijzen het hardst stijgen, alleen in Ierland stegen de prijzen in het laatste kwartaal van vorig jaar harder.

Lees ook: 

Door de krapte op de woningmarkt gaat het zo goed met de bouw, dat het zelfs weer slecht gaat, legde Peter van Zadelhoff onlangs uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van