Geld en Werk

Muurvast op de woningmarkt: 'Straks heb ik helemaal niks'

26 maart 2018 17:31 Aangepast: 29 april 2018 16:00

Steeds meer starters kunnen geen kant meer op op de woningmarkt. Noodgedwongen blijven ze thuis wonen, delen ze een huis met vrienden of betalen ze zich scheel aan huur. "Er dreigt een hele generatie van jonge mensen buiten de boot te vallen."

"Ik kom voor alles nét niet in aanmerking", verzucht Lysanne Bruinsma (29). Bruinsma huurt een kamer in het huis van een vriend in Amsterdam, maar zou graag iets voor zichzelf willen hebben. Dat blijkt moeilijk. "Ik heb geen vast contract, dus ik krijg geen hypotheek. Ik verdien te veel voor een sociale huurwoning, maar weer te weinig voor een particuliere huurwoning", somt ze op. "Dan blijven er maar heel weinig opties over."

Ze blijft rondkijken naar eventuele opties, maar optimistisch is ze niet. "Ik realiseerde me al snel dat wat ik wil, nu heel moeilijk haalbaar is."

Niet tevreden

Bruinsma is zeker niet de enige. Uit onderzoek van ING blijkt dat van alle potentiële starters - mensen die zeggen graag een woning te willen kopen - maar liefst 85 procent niet tevreden is met hun huidige woonsituatie. Ze wonen vaak te duur of te klein, maar verhuizen kan niet.

Zie ook: Krappe huurmarkt: er zijn oplossingen, maar niet op korte termijn

"Er dreigt een hele generatie van jonge mensen buiten de boot te vallen", zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. "Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning en particuliere huurwoningen zijn er niet of zijn te duur door de gestegen huizenprijzen."

'Klaar voor huisje, boompje, beestje'

Ook Rob van Laere (36) zou graag verhuizen. Hij en zijn vriendin wonen met hun pasgeboren baby in een gehuurd tweekamerappartement van 46 vierkante meter in Sassenheim. Omdat verhuizen steeds niet lukt, hebben Van Laere en zijn partner er uiteindelijk voor gekozen hun woning grondig te verbouwen, binnen de kaders van wat mag met een huurwoning.

"Nu kunnen we er nog wel een jaartje blijven wonen", zegt Van Laere. "Maar we zijn natuurlijk nog steeds op zoek naar iets groters. Ik ben 36 en wel klaar voor huisje-boompje-beestje. Dat ik een mijn auto voor de deur kan parkeren en mijn zoon een eigen slaapkamer kan hebben."

Hij begon optimistisch met de zoektocht, toen vorig jaar bleek dat zijn vriendin zwanger was. Maar net als Bruinsma raakte ook hij al snel ontmoedigd toen de mogelijkheden duidelijk werden. "Het is een crime. Mijn vriendin is zelfstandige, dus we kregen maar een heel kleine hypotheek. En voor een particuliere huurwoning werden belachelijke eisen gesteld."

'Bij mijn ouders kan ik wel sparen'

Voor Simone Bettonvil (27) geldt juist dat ze in een te dure woning zit, die ze maar wat graag zou verlaten. "Op dit moment gaat meer dan de helft van mijn inkomen op aan de vaste lasten voor mijn huis", vertelt ze. "Ik zou graag kopen en heb een vast contract, maar ik houd niets over om te sparen. Ik ben zelfs al twee jaar niet op vakantie geweest, omdat mijn vakantiegeld naar mijn woning ging." 

Ze verhuisde naar haar huidige appartement met haar toenmalige partner. Samen konden ze de woonlasten gemakkelijk ophoesten. Maar toen de relatie uitging, bleef Bettonvil alleen in het appartement wonen. Ze is sindsdien weliswaar iets meer gaan verdienen, maar de woonlasten blijven enorm hoog voor haar alleen.

Bettonvil overweegt zelfs om tijdelijk weer bij haar ouders in te trekken. "Het is natuurlijk verre van ideaal, maar aan de andere kant zou ik er wel flink kunnen sparen. Dan kan ik over anderhalf jaar misschien wel gewoon wat kopen. Als ik nu niet beslis, heb ik straks helemaal niets."

'Steeds minder woningen beschikbaar'

Alle drie merken ze dat ze in hun situatie niet alleen zijn. "In ons pand zitten vijf appartementen", vertelt Van Laere. "Het gaat om allemaal mensen met vaste banen, die wel willen verhuizen, maar dat gewoon niet kunnen."

Hoogleraar Boelhouwer bevestigt dat het probleem groot is. "Deze situatie geldt voor een heel groot deel van twintigers en dertigers. Mensen die zelfstandig willen gaan wonen of al huren, maar graag willen kopen."

 

'Het probleem wordt alleen maar groter'

Volgens hem wordt het probleem de komende jaren alleen maar groter. "Omdat de huizenprijzen blijven stijgen, is een steeds kleiner deel van de woningvoorraad beschikbaar voor starters."

Oplossingen zijn er wel, volgens Boelhouwer, maar die kosten tijd en politieke wil. Als het aan hem ligt, komen sociale huurwoningen ook beschikbaar voor starters, worden de prijzen in de particuliere sector gereguleerd en wordt er de komende tijd veel meer bijgebouwd.

Als het aan Bettonvil, Bruinsma en Van Laere ligt, wordt er liever gisteren begonnen dan vandaag. Het wordt een beetje druk in dat groeiende gat op de woningmarkt.

Lees ook: Michiel betaalt 1700 euro voor een woning van 44 vierkante meter. Hij twijfelt over zijn toekomst in de stad. "Ik werk en kan de huur betalen, maar wil uiteindelijk ook iets meer voor mijn geld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van