Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Benzine is schreeuwend duur en dat blijft voorlopig zo

Beeld © ANP

De prijzen van benzine en diesel stijgen al een tijdje en dat is niet verwonderlijk. De olieprijs ligt nu bijna 45 procent hoger dan een jaar geleden. "De trend is naar boven", zegt Jos Versteeg beursanalist van InsingerGilissen.

"Er is niets moeilijker dan de olieprijs te voorspellen, maar de trend is opwaarts", aldus Versteeg. Dat komt volgens hem omdat er wat zorgen zijn of de productie van schalieolie in de VS wel op het huidige niveau kan blijven. Verder stijgt de vraag nog altijd, omdat de economie wereldwijd groeit.

Daarnaast houden de olieproducerende landen van de Opec zich heel goed aan de productiebeperkingen die zij zich hebben opgelegd, aldus Versteeg.

'Nog jaren'

Niemand kan leven met een olieprijs van 40 of 50 dollar per vat, aldus Versteeg, zeker niet de producenten in het Midden-Oosten. Hij geeft toe dat de Opecl-anden de productiebeperking niet eeuwig zullen kunnen volhouden, maar het kan nog wel jaren doorgaan, denkt hij.

Dat belooft dus weinig goeds voor als je wil tanken. De benzineprijs volgt vrijwel altijd zowel de verhoging als de verlaging van de olieprijs direct, concludeerde RTL Z-columnist Stephan Ockhuijsen afgelopen november.

Accijnzen en BTW

De prijs aan de pomp wordt niet volledig door de olieprijs bepaald. Sterker nog, de olieprijs maakt maar iets meer dan een derde van de prijs uit. De overige ruim 60 procent is accijnzen en btw. Zo is volgens de website brandstofprijzen.info de prijs van een liter euro 95 zonder accijnzen en btw slechts 0,65 euro. Aan de pomp betaal je nu circa 1,73 euro.

Maar de regering heeft voor zover bekend geen plannen om de btw of accijnzen te verlagen. Afgelopen januari zijn de accijnzen juist verhoogd, vanwege de inflatiecorrectie.