Eigenaren van strandtenten en cafés met een terras kijken handenwrijvend uit naar het weekend. Vooral morgen wordt er vanwege het mooie weer grote drukte verwacht. Uitzendbureaus moeten 'nee' verkopen op lastminuteverzoeken voor bedienend personeel.
Bij JMW Horeca Uitzendbureau zijn ze er al de hele week op aan het voorbereiden: dit weekend wordt het mooi weer en alle terrassen in de horeca gaan open. "We worden veel gebeld door bedrijven die lastminute extra handjes nodig hebben", vertelt intercedent Antoin Knipping van de vestiging Nijmegen.
Ook Evert Geerdink, oprichter van XL Studentenuitzendbureau, ziet deze week topdrukte. "Deze piek zien we elk jaar in april, als ineens alle terrassen opengaan maar nog niemand daar mensen voor heeft geworven. Veel horecaorganisaties hebben hun eigen pool in deze tijd nog niet op orde, dus bellen ze ons", vertelt hij. "Daar komt nog bij dat er al een tekort is aan personeel in de horeca."
'Nee' verkopen
Dat levert flink wat werk op: het uitzendbureau heeft alleen al in Amsterdam dit weekend zo'n 1300 uur extra aan uitzendkrachten uitstaan. "Aan mensen die nu nog bellen, moeten we 'nee' verkopen", zegt Geerdink.
"Als we zulk mooi weer zien aankomen, bellen we altijd eerst onze vaste opdrachtgevers, daarna pakken we andere opdrachten op. Kandidaten worden gereserveerd met de belofte dat ze gegarandeerd kunnen werken."
Gasten genieten van de zon bij Hotel New York in Rotterdam. (beeld: ANP)
JMW Horeca Uitzendbureau, dat ook horecapersoneel levert voor de Keukenhof en Apenheul, krijgt de binnenkomende klussen nog wel gevuld. "Dit zagen we een week tevoren al aankomen, dus we zijn voorbereid. We hebben via WhatsApp een bericht uitgedaan naar iedereen in onze pool: het worden drukke dagen, zorg dat je paraat staat. We sturen zelfs mensen vanuit onze vestiging in Nijmegen naar Ede en Hilversum."
Dubbel druk
Bij café De buren van Schimmelpenninck in Deventer is het dit weekend 'alle hens aan dek', vertelt mede-eigenaar Tessa Elbers. "Op zondag is hier ook nog een evenement, de IJsselloop, waar duizenden mensen aan meedoen, dus het hele team staat klaar. We hebben iets van 100 stoelen op het terras, en vanaf een uur of twee in de middag staat de zon erop."
Klagen doet ze niet. "Dit soort dagen geeft een kick, iedereen gaat ervoor. Ik sta zelf ook achter de bar om te zorgen dat de drankjes die zijn besteld zo snel mogelijk naar buiten kunnen."
Tarief omhoog
De veelal studenten die het uitzendwerk in de horeca doen, kunnen goed verdienen dit weekend. "In piekperiodes als deze betalen we 10 tot 15 procent meer", schat Geerdink van XL Studentenuitzendbureau in.
Drukte op het Leidseplein in Amsterdam. (beeld: ANP)
Bij Temper, een platform waarop zzp'ers in de horeca kunnen reageren op klussen, zien ze die toename ook. "We zien de strandtenten op het platform komen als de zon gaat schijnen. Wie betaalt, die krijgt, dus dan zie je de tarieven omhoog gaan", legt mede-oprichter Niels Arntz uit.
"De tarieven gaan voor lastminutwerk in zo'n weekend al gauw met 2 of 3 euro per uur omhoog. Voor chefkoks in Amsterdam, die structureel moeilijk te vinden zijn, kan dat zelfs wel 10 euro hoger zijn."
Hij moet ook sommige opdrachten teleurstellen. "Normaal kunnen we 98 procent van de klussen invullen met freelancers, dat is nu 93 procent. Vooral in het kustgebied zien we een flinke stijging in aanvragen."
Geen terras
Bedrijfsleider Niels Schaap van café Le Journal baalt dit weekend. Op zijn terras aan de Utrechtse Neude kan hij maar een kwart van zijn terras uitzetten. "Wij hebben festival Tweetakt voor de deur, daardoor is bij ons het probleem juist dat het níet druk wordt. Mensen willen met warm weer toch buiten zitten, maar wij kunnen maar 20 van de 80 tafels gebruiken", vertelt hij.
De volle terrassen op de Utrechtse Neude als er geen festival is. (beeld: ANP)
Hij loopt dus veel omzet mis. "We kunnen daar niets aan doen, dat is afgesproken met de gemeente. Dat is een beetje jammer voor ons."
'Behandel ze als vaste medewerkers'
Geerdink heeft nog wel een tip voor horeca-eigenaren die uitzendkrachten inzetten dit weekend. "Wij zeggen tegen klanten: behandel ze niet teveel als uitzendkracht, want dan loop je het risico dat ze volgend jaar niet meer voor je willen werken. Behandel ze alsof ze in je vaste team zitten."
Dat komt doordat de generatie die nu veel horecawerk doet, volgens hem 'best wel kritisch is waar ze willen werken'. "Millennials willen een toffe bijbaan in een toffe omgeving. Ze hebben veel keus waar ze kunnen werken, dus als je het niet goed doet, zijn ze weg."